Социалните медии могат да бъдат много повече от политически послания и моментни снимки на вкусни ястия или домашни любимци. Изследователи от Университета в Западна Вирджиния са открили, че платформите могат да служат като маркетингов инструмент за директни потребители за търговците на наркотици. Професор Ксин Ли от Катедрата по компютърни науки и електротехника споделя, че откриването на онлайн незаконен трафик на наркотици е станало критично за борбата с търговията с наркотици в кибер платформите. „Незаконната търговия с наркотици се разви заедно с технологиите през последните десетилетия. Социалните медии се превърнаха в инструмент, използван не само от обикновените хора, но и от дилърите на наркотици“, казва Ли.

Една популярна услуга, използвана от дилърите на наркотици, е Instagram, за който Ли отбелязва, че е заменил Twitter като основна платформа за незаконен трафик на наркотици от 2019 г. насам В сравнение с други социални медийни платформи, включително Tik-Tok, алгоритмите, свързани с Instagram, позволяват да се насочва по-персонализирано съдържание директно към хора, които проявяват интерес към определени публикации и хаштагове. Всеки, който следва акаунт на дилър или хареса публикация на дилър, ще подкани алгоритъма на Instagram да напълни емисията на лицето с повече от тези публикации за наркотици.

За да се бори с това, екипът е провел първото систематично проучване за откриване на събития, свързани с незаконен трафик на наркотици в Instagram. Те предлагат подход за задълбочено мултимодално обучение за откриване на такива събития и демонстриране на ефективността му върху новоконструиран набор от данни. Този модел приема текстови и графични данни като вход и комбинира мултимодална информация, за да предвиди множество етикети на забранени наркотици. Изследването е представено на международна конференция в края на 2021 г. „В сравнение с предишни разработки този метод напълно отчита уликите за трафик на наркотици, предоставени от изображения и текст, и прави класификация на събитията за трафик на наркотици. Според изследователите, дилърите на наркотици обикновено използват хаштагове в Instagram, за да разширят обхвата си и да ангажират аудиторията си. Дилърите почти винаги ползват много хаштагове, за да подобрят видимостта на своите публикации.

„Насърчаването на незаконната търговия с наркотици става по два начина: като се публикува съобщение, като реклама за определен наркотик, и като се отговори на съществуваща публикация“, казва Ли. По думите му, дилърите използват жаргон, имена на улици вместо наркотици или други начини като правописни грешки, за да избегнат да бъдат разкрити. „Някои акаунти на дилъри на наркотици никога не публикуват изображения, а само коментират някои „горещи“ публикации, за да подобрят видимостта на техните реклами“, допълва той. Според него, обаче, откриването на на такива събития е като намиране на игла в купа сено поради огромния обем данни в социалните медии. Наркодилърите използват различни трикове, за да избегнат разкриването и границата между продажбата на дрога и редовните събития не винаги е ясна. За разлика от съществуващите разработки за откриване на наркодилъри или откриване на употреба на наркотици от обобщена информация, учените се фокусират върху откриването на дейности, свързани със заподозрени. Тяхната работа също се фокусира върху подход, който открива не само незаконни наркотици, но и техните специфични видове при всеки заподозрян. „Нашият подход не се ограничава до Instagram“, казва Хуанбо Ху. „Това е общ инструмент за откриване на събития за незаконен трафик на наркотици чрез сливане на мултимодални данни, като изображения и текст. Причината за този дизайн е гъвкавото разширяване към други платформи“, допълва той.

Източник: Newswise