Ново проучване на „Галъп“ установява, че за първи път повече хора в Съединените щати пушат марихуана, отколкото цигари. Според данните от него, само 11% от американците казват, че пушат цигари, в сравнение с 45% в средата на 60-те години, съобщава NPR. За разлика от тях 16% от американците казват, че пушат марихуана, в сравнение със само 4% през 1969 г. Проучването установява, че 48% от американците днес казват, че са опитвали марихуана в някакъв момент от живота си.

Отношението на американците към цигарите и марихуаната се е променило през годините, според старши научният сътрудник на „Галъп“ д-р Франк Нюпорт. Проучване от 2019 г. установява, че 83% от американците смятат, че цигарите са „много вредни“ или „донякъде вредни“. „Пушенето на цигари очевидно намалява и най-вероятно ще стане още по-голяма рядкост през следващите години“, казва той. „Това отразява както обществената осведоменост за отрицателните му ефекти, така и продължаващите усилия на правителството на всички нива за ограничаване на употребата му“, допълва изследователят.

Новото проучване установява, че 53% от хората смятат, че марихуаната има положителен ефект върху тези, които я използват. „Бих казал, че е по-голяма вероятността употребата на марихуана да се увеличи, а не да намалее“, казва още Нюпорт.

Източник: drugfree.org