Нитазени: вероятно никога не сте чували за тези силно токсични вещества, както и много хора, които злоупотребяват с опиоидни наркотици. Тази липса на осведоменост може да се окаже смъртоносна, предупреждават експерти, тъй като нитазените все по-често се добавят към хероина и уличните версии на опиоидни хапчета – и предизвикват фатални свръхдози. „Резултатите от лабораторните тестове показват, че ефикасността на някои аналози на нитазен (например изотонитазен, протонитазен и етонитазен) значително надвишава тази на фентанила, докато ефикасността на аналога метонитазен е подобна на него“, обяснява екип от изследователи от Департамента по здравеопазването в Тенеси, САЩ.

Смъртните случаи, свързани с наркотици, нарастват. В доклада си, публикуван на 16 септември, Джесика Корона-Бейли и нейни колеги споделят, че „четири пъти повече случаи на свръхдоза, свързани с нитазен, са идентифицирани в Тенеси през 2021 г., отколкото през 2020 г., и този брой може да бъде подценен поради ниската честота на тестване“. Като цяло смъртните случаи в Тенеси, за които е известно, че са свързани със синтетичните опиоиди, са нараснали от 10 през 2020 г. на 42 една година по-късно, като болшинството от починалите са млади мъже на средна възраст 40 години.

Кое е по-лошото: налоксонът – инжекцията с антидот, която може да спаси живота на някого със свръхдоза опиоиди, може да не помогне, ако се приложи в единична доза в случаи, включващи нитазени. „Налоксонът е ефективен при предозиране, свързано с нитазен, но може да са необходими многократни дози“, казват изследователите от Тенеси. Нарастващата опасност от добавен към опиоидите нитазен в доставките на наркотици не е специфична за Тенеси, разбира се. През юни базираният във Вашингтон клон на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ издаде предупреждение за същия клас наркотици, забелязани в този район. „Като вещество, което никога не е било одобрено за медицинска употреба, нитазените се доставят от Китай и се смесват с други лекарства“, обяснява DEA в свое изявление. Един от тях – изотонитазен (популярен и като ISO), е особено разпространен в района на столицата. „Идентифициран за първи път около 2019 г. в Средния запад, този опасен наркотик се премести в южните щати и наскоро по източното крайбрежие“, обясняват от агенцията.

„Много по-мощен от хероина и морфина (подобен на фентанила), ISO се смесва и продава с други вещества, за да ги направи по-мощни и по-евтини за производство. Основното безпокойство: това вещество е причинило смъртоносни свръхдози при нищо неподозиращи жертви“, според DEA. Сега ISO често се смесва с уличен хероин или се пресова в състава на фалшиви опиоидни хапчета, рекламирани като фармацевтични продукти (като таблетки Dilaudid „M-8“ и таблетки оксикодон „M30“), споделят от агенцията. „Хората трябва да имат предвид, че с всички синтетични наркотици там и начина, по който се смесват заедно, никога не знаете какво всъщност купувате“, казва в изявлението анализаторът на DEA Intelligence Маура Гафни.

Източник: HealthDay