Изследователи от Университета в Индиана съчетават психологически принципи с иновативна технология за виртуална реалност, за да създадат нова терапия за хора с разстройства, свързани с употребата на наркотични вещества. Те наскоро получиха над 4,9 милиона долара от Националния институт по здравеопазване и стартираха стартираща компания за тестване и по-нататъшно развитие на технологията. Водени от Брандън Оберлин, асистент по психиатрия, изследователите са изградили виртуална среда, използвайки „аватари на себе си в бъдещето“, за да помогнат на хората да се възстановят от разстройства, свързани с употребата на наркотични вещества. Тези аватари са в реален размер, напълно анимирани и почти фотореалистични. Хората могат да разговарят със своите аватари, които говорят със същия глас, използвайки лични данни в алтернативно бъдеще.

„Технологията е клинично ефективна и все по-разпространена за лечение на различни състояния на психичното здраве, като фобии, посттравматично стресово разстройство и следоперативна болка, но все още не е намерила широко приложение при интервенция или възстановяване при разстройства, свързани с употребата на наркотични вещества“, казва Оберлин. „Капитализирайки способността на виртуалната реалност да доставя завладяващо изживяване, показващо иначе невъзможни сценарии, ние създадохме начин хората да взаимодействат с различни версии на бъдещото си аз в контекста на употребата на вещества и възстановяването“, обяснява ученият.

След четири години разработка и тестване в сътрудничество с центрове за лечение в Индианаполис, пилотното проучване на Оберлин и неговите колеги е публикувано на 15 септември в Mental Health. Техните констатации предполагат, че симулацията на виртуална реалност на въображаеми реалности може да подпомогне възстановяването на разстройството, свързано с употребата на наркотични вещества, като намали риска от честота на рецидив и увеличи бъдещата самосвързаност на участниците. „Това преживяване позволява на хората в процес на възстановяване да имат персонализирано виртуално изживяване в алтернативно бъдеще, произтичащо от изборите, които са направили“, споделя Оберлин. „Вярваме, че това може да бъде революционна интервенция за ранно възстановяване от разстройства, свързани с употребата на вещества, с може би дори по-далечни приложения за психично здраве“, смята той. Технологията е особено подходяща за хора в ранен етап на възстановяване – решаващ момент, тъй като има висок риск от рецидив – тъй като завладяващите преживявания могат да им помогнат да изберат дългосрочни награди пред незабавното удовлетворение чрез задълбочаване на връзките с бъдещото им аз.

През последните пет месеца екипът на Оберлин е получил повече от 4,9 милиона долара от Националния институт по злоупотреба с наркотици (NIDA) и Националния институт по злоупотреба с алкохол и алкохолизъм (NIAAA), федерални научноизследователски институти към Националния институт по здравеопазване (NIH), включително безвъзмездна финансова помощ за изследователска фаза I на трансфер на технологии за малък бизнес в размер на 319 542 долара, за да напреднат в работата си. Безвъзмездните средства ще подкрепят клинични изпитвания, предназначени да тестват ефикасността при предотвратяване на рецидиви, активиране на мозъка и други важни елементи, свързани с лечението на разстройство, свързано с употребата на вещества. Например, едно проучване ще предостави изживявания с виртуална реалност от разстояние чрез безжични слушалки за участниците, които да използват у дома, тъй като дистанционното предоставяне на интервенции за психично здраве е насочено към належаща нужда за хора, които не могат или не желаят да участват в клинична обстановка.

„Крайната цел на нашата работа е да използваме най-съвременната VR технология за предоставяне на терапевтични преживявания в подкрепа на ранното възстановяване – много опасен период от време, белязан от висок риск от рецидив“, казва Оберлин. „Миналата година отбеляза още един мрачен годишен рекорд за смъртни случаи от свръхдоза наркотици в Съединените щати, с над 100 000 смъртни случая. Иновации в лечението и възстановяването са отчаяно необходими и се надяваме, че иновативните изследователски усилия ще отговорят на тази нужда“, коментира още той.

Източник: Newswise