Родителите могат да предадат генетичен риск от проблеми с алкохола на децата си не само директно, но и косвено чрез генетично повлияни аспекти на домашната среда, като брачни разногласия или развод, според изследовател на Rutgers. Проучването, публикувано в Molecular Psychiatry, установява, че излагането на деца на разногласия или развод в отношенията на родителите е свързано потенциално с разстройство при употреба на алкохол като възрастни.

„Предишни изследвания показаха, че гените, които предразполагат хората към разстройство, свързано с употребата на алкохол, също ги предразполагат към повече конфликти в близките си връзки“, казва Джесика Салваторе, съавтор на изследването и доцент и директор на Genes, Environments and Neurodevelopment в Програма за пристрастяване към медицинското училище „Рутгерс Робърт Ууд Джонсън“. „Въз основа на това предположихме, че децата, които са изложени на развод или противоречия в родителските отношения, също наследяват генетична предразположеност към проблеми с алкохола – и че преживяването на тези семейни несгоди може да е един път, по който генетичният риск от проблеми с алкохола се предава от родителите на техните деца“.

Изследователите са използвали The Collaborative Study on the Genetics of Alcoholism – широкомащабно семейно проучване, предназначено да идентифицира гени, които влияят на риска от разстройство при употреба на алкохол и свързано с алкохола поведение – и са анализирали данни от 4846 души от европейски произход и 2005 души от африканско потекло, които са били интервюирани, когато са били приблизително на 30-годишна възраст. Те са оценили дали участниците имат някакви симптоми на DSM-5 разстройство при употреба на алкохол и са проучили предиктори в техните родители, включително раздор в отношенията, развод и симптоми на разстройство при употреба на алкохол, както и мярка за техните генетични предразположения към проблеми с алкохола.

„Конвенционалното разбиране е, че генетичният риск за алкохолни проблеми се предава в семействата от родители на деца чрез споделяне на алели или вариации на гени от целия геном. Това, което открихме е, че при родителите с повече алели за алкохолни проблеми има по-голяма вероятност да се разведат или да изпитат разногласия в отношенията, което от своя страна е свързано с по-големи симптоми на разстройство при употребата на алкохол при техните деца, когато пораснат“, казва доц. Салваторе. „Гените могат да оформят нашата среда: Гените на родителите допринасят за видовете среда, която те създават за нас. По този начин, един от начините, по които генетичното наследство работи, е чрез нашата домашна среда. И тези семейни несгоди могат да обърнат циферблата върху нашия риск от изпитване на симптоми на разстройство при употреба на алкохол по-късно. С други думи, това не е „природа“ или „възпитание“, обобщава изследователят.

Източник: ScienceDaily