Екип от изследователи от Университета в Хюстън разработва ваксина, блокираща способността на опасния синтетичен опиоид фентанил да навлезе в мозъка. Констатациите, публикувани в края на миналия месец в списанието Pharmaceutics, са описани като потенциален фактор за справянето с епидемията, отнела живота на хиляди американци. Фентанилът е 50 пъти по-силен от хероина и 100 пъти по-силен от морфина. Доза от само 2 милиграма – колкото две оризови зърна – може потенциално да бъде фатална.

Водещият автор на изследването, проф. Колин Хейл, казва, че ваксината е в състояние да генерира „анти-фентанилови антитела, които се свързват с консумирания фентанил и му пречат да навлезе в мозъка, позволявайки му да бъде елиминиран от тялото през бъбреците“. „Така човек няма да почувства еуфоричните ефекти и може да се върне към независимия начин на живот“, смята ученият. Проф. Хейл добавя, че антителата срещу фентанил са специфични и производното на фентанил не реагира кръстосано с други опиоиди като морфин. Това означава, че човек, ваксиниран срещу фентанил, може да бъде лекуван с други опиоиди.

Въпреки че зависимостта от употреба на опиоиди е лечима, около 80% от зависимите страдат от рецидив. Клиничните проучвания на ваксината не са причинили нежелани странични ефекти при включените имунизирани плъхове. Изследователският екип планира да произведе клинични ваксини за изпитвания върху хора през следващите месеци.

Източник: Fox News