Младежи, които се лекуват за нарушения на съня с бензодиазепини като Xanax – лекарство, което обикновено се предписва за лечение на тревожност и безсъние – може да са изложени на по-висок риск от предозиране, според изследователите от Rutgers. Проучването, публикувано в JAMA Network Open, изследва колко често младите хора с нарушения на съня са взели свръхдоза лекарства за сън в месеците след започване на лечението с тях. Според Националния институт за злоупотреба с наркотици, бензодиазепините са отговорни за 12 290 смъртни случая от свръхдоза през 2020 г. спрямо 6 872 през 2011 г. и 1 135 през 1999 г. Изследователите на Rutgers обаче казват, че рисковете от предозиране при млади хора, на които е предписано лечение за безсъние с бензодиазепини, са неясни.

Специалистите са установили, че младите хора, използващи бензодиазепини във връзка с нарушения на съня, имат повишен риск от предозиране през шестте месеца след започване на лечението в сравнение с други лекарства за сън, отпускани с рецепта, включително тразодон, хидроксизин и z-хипнотици. Използвайки база данни с търговски искове, обхващаща осигурени млади хора на възраст от 10 до 29 години, изследователите са идентифицирали близо 90 000 души, наскоро получаващи бензодиазепин или алтернативно предписано лечение за нарушение на съня. След това те са изследвали предозирането с лекарства от тази група през шестте месеца след началото на лечението.

Учените също са установили, че рискът от предозиране е най-висок сред младите хора, започващи лечение с бензодиазепини, на които наскоро е предписан опиоид. „Като се има предвид честата съвместна употреба на бензодиазепини с други вещества, е важно да се обсъдят с младите хора потенциалните свързани вреди“, казва Грета Бушнел, асистент в Училището по обществено здраве Rutgers. „Тъй като употребата на други вещества може да не е известна на предписващия лекар, юношите и младите хора трябва да бъдат изследвани за употреба на вещества и да съобщят за история на предозиране преди лечението“, посочва тя. Бушнел отбелязва, че са необходими продължителни изследвания, за да се определи как специфичните моменти при лечението с бензодиазепини, като например дозировката, променят рисковете от предозиране.

Източник: News-Medical.net