На 17 декември в Народно читалище „ЛИК – 1959” – Плевен се проведе петото последно занятие по Програма „Подай ръка“ за децата от Центровете за настаняване от семеен тип в град Левски и село Садовец, община Долни Дъбник. Срещата бе посветена на две от темите, които най-често предизвикват въпроси сред младите хора, а именно – употребата на алкохол и наркотични вещества. Под формата на интерактивна игра специалистите в Превантивно-информационния център по зависимости в Плевен – Валентин Минков и Цветомир Стефанов, въведоха младите участници в проблематиката, като заедно коментираха важните неща в живота на човек, както и опасностите, които могат да се превърнат в препятствие за него. Целта на играта бе участник да избере най-ценните за него неща в живота – здраве, семейство, работа, късмет, образование – всяко от които под формата на съд пълен с вода със съответния етикет на него. Когато изборът вече е направен предизвикателството бе дали всеки е склонен да замени някоя от своите ценности с опасно изкушение, като алкохол, наркотично вещество или рисково поведение – отново представено като съд с вода. Играта предизвика оживена дискусия, в която младежите изложиха своята позиция как и защо биха постъпили с акцент върху това какво ще загубят, ако посегнат към някоя от опасностите.



Във втората част от обучението бяха презентирани поредица от образователни филмчета, представящи истински истории на хора, попаднали в капана на алкохола и дрогата. Ситуациите, в които са попаднали главните герои, станаха повод за много коментари и размисли защо тези хора са стигнали дотук, каква е причината това да се случи, как щеше да се развие животът им, ако не се бяха изкушили да посегнат към алкохол или наркотици и възможно ли е животът им да се промени към по-добро.



На финала на срещата младежите от ЦНСТ в Левски и Садовец споделиха впечатленията си от участието им в Програма „Подай ръка“. Мненията се обединиха около това, че програмата е много полезна и предоставя нови знания, чрез които всеки от тях вече знае какво представлява рисковото поведение и как да се предпази от него. Както подобава, в навечерието на Коледните и Новогодишните празници участниците в програмата, техните възпитатели и доброволците на ПИЦ – Плевен получиха подаръци, като си пожелаха много нови ползотворни срещи и през Новата 2023 г.