Броят на възрастните, лекувани за злоупотреба с алкохол в Англия, се е покачил с 10% до март 2022 г., подхранван от нарастването на пиенето по време на изолацията. Нови правителствени данни показват, че това е увеличило броя на хората, получаващи лечение за всички видове злоупотреба с вещества, до 289 215, което представлява седемгодишен връх. И експертите казват, че има много повече хора, борещи се с употребата на наркотици или алкохол, които не получават лечение.

Правителството заяви, че се е ангажирало да се справи с първопричините за злоупотребата. Д-р Ричард Пайпър, главен изпълнителен директор на благотворителната организация Alcohol Change UK, смята, че около 600 000 души в Обединеното кралство се нуждаят от лечение на алкохолизъм, но отбелязва, че „по-голямата част от тях нямат достъп до него“. „Доказателствата показват, че за много хора пандемията от COVID-19 е довела до увеличаване на пиенето“, допълва д-р Пайпър. По време на пандемията повечето служби за наркотици и алкохол ограничиха контакта лице в лице през 2020 г. и 2021 г. Повечето ограничения бяха премахнати до юли 2021 г.

Данните, публикувани от Office for Health Improvement & Disparities, показват, че при 140 863 човека, почти половината от всички хора, получаващи лечение за злоупотреба с вещества, са се лекували заради употреба на опиати. С 84 697 човека алкохолът съставлява втората по големина група от тези, които са завършили лечението. Данните включват хора, които са се насочили сами или са били насочени от семейство и приятели, от здравни и социални служби или чрез наказателноправната система.

„Всеки един от нас може да се окаже, че пие твърде много. Да потърсим ранна помощ и подкрепа е едно от най-добрите неща, които можем да направим, ако сме решили да се борим с това“, казва още д-р Ричард Пайпър. Според него, стигмата около проблемите с алкохола може да бъде пречка за хората, които търсят подкрепа. Всяка година хора умират, докато са в програма за лечение заради употреба на алкохол и наркотици. Говорител на Министерството на здравеопазването и социалните грижи казва: „Ангажирани сме да се справим с първопричините за злоупотребата с вещества с нашата 10-годишна стратегия за наркотиците. Тази година инвестирахме £95 милиона ново финансиране за възстановяване на центрове и услуги за лечение на злоупотреба с наркотици и алкохол в Англия, осигурявайки лечение на хиляди хора. Ние също така финансираме специализирани екипи за лечение на алкохолизъм в 25% от болниците с най-голяма нужда“.

Източник: BBC