Тъй като все повече държави одобряват спортните залагания, някои хора са залети с реклами за определени приложения. Жителите на Минесота, например, може да бъдат привлечени от съседен щат, като Айова, където могат да направят залог онлайн, след като преминат границата. Мишел Малкин, асистент професор по наказателно правосъдие в Университета на Източна Каролина, е изучавала проблема с хазарта. Тя казва, че рекламите за приложения за спортни залагания могат да бъдат много убедителни. „Изглежда забавно, има всички тези бонуси и подобни неща“, отбелязва Малкин. „Но ние не обучаваме непременно хората какви са признаците за наличие на проблем“.

Малкин посочва, че приложение на телефона дава възможност на човек да прави залагания без прекъсване, дори на отделни игри, а не само на резултата от играта. Тя добавя, че така наречените „безплатни пари“, предлагани на нови клиенти, трябва да се използват за залагане и не могат да бъдат изтеглени. Рекламите често включват информация за всеки, който търси помощ при проблем с хазарта, но специалистите по пристрастяване казват, че трябва да има по-строги предупреждения. Малкин отбелязва, че някои от опциите могат да направят особено трудно за по-младите да разберат кога да спрат. Тя добавя, че мозъкът на повечето студенти, например, все още не е напълно оформен и те може да гледат на онлайн спортните залагания като на източник на доходи.

„Това е огромен стимул, особено за хората, които може да нямат много пари – защото са млади и все още нямат изградена кариера, която да им осигурява стабилен доход – да мислят, че хазартът може да е отговор на финансовите затруднения в живота им“, предупреждава Малкин. Тя отбелязва, че е необходима само малка серия от загуби след първоначална победа, за да попаднете в капан. Рекламите може да предполагат, че знанията на даден човек за спорта улесняват победата, но винаги има фактори извън неговия контрол.

Източник: Public News Service