Много хора в квартал Кенсингтън във Филаделфия – най-големият пазар за наркотици на открито на източното крайбрежие – са в пълна зависимост, открито смъркат, пушат или си инжектират наркотици. Проблемите на квартала датират от началото на 70-те години на миналия век, когато индустрията напуска и търговията с наркотици се налага. С всяка нова вълна от наркотици ситуацията става все по-мрачна. Сега, с появата на ксилазин, ветеринарен транквилизатор, нови усложнения натоварват и без това претоварената система.

Дилърите използват ксилазин, който не се контролира от федералното правителство и е евтин, за да намалят фентанила, синтетичен опиоид , който е до 50 пъти по-силен от хероина. Името на улицата за ксилазин е „tranq“, а фентанил, нарязан с ксилазин, е „tranq dope“. Смесен с наркотика, ксилазинът усилва и удължава високото ниво на фентанил или хероин. Но също така има ужасни последици за здравето: може да остави потребителите с незаздравяващи некротични язви, тъй като ксилазинът ограничава притока на кръв през кожната тъкан. Освен това, тъй като ксилазинът е по-скоро седатив, отколкото наркотик, предозирането с „tranq dope“ не реагира толкова добре на обичайния антидот – налоксон.

Открит за първи път във Филаделфия през 2006 г., ксилазинът е установен в 90% от уличните проби от опиоиди в града до 2021 г. През тази година 44% от всички смъртни случаи от свръхдоза от фентанил, са свързани с ксилазин, показва градската статистика. Тъй като процедурите за тестване по време на аутопсиите варират значително в отделните държави, не съществуват изчерпателни данни за положителни за ксилазин смъртни случаи от свръхдоза на национално ниво, според DEA.

В Кенсингтън резултатите са потресаващи. Измършавелите потребители се разхождат по улиците с некротични рани по краката и ръцете, понякога стигащи до костите. Усилията за лечение на тези язви се усложняват от стесняването на кръвоносните съдове, което ксилазинът причинява, както и от дехидратацията и нехигиеничните условия на живот на много потребители, докато живеят бездомни, казва Силвана Мацела, асоцииран изпълнителен директор на организацията за обществено здраве с нестопанска цел Prevention Point Philadelphia. Стефани Клип, медицинска сестра, която помага при подобни усилия и полага грижи за рани в Кенсингтън, казва, че е виждала хора „буквално да живеят с това, което е останало от крайниците им – с това, което очевидно трябва да бъде ампутирано“.

Източник: US News