Тъй като употребата на кокаин продължава да нараства – особено в Съединените щати, учените се борят да разработят ефективен фармакологичен подход за лечение на опустошителното разстройство. Чрез комбиниране на изкуствен интелект (AI), човешки интелект, клинични тестове и компютърен анализ, изследователи от Университета Case Western Reserve са открили съществуваща опция, която изглежда обещаваща. „Установено е, че кетаминът, малка синтетична органична молекула, използвана клинично като анестетик и лечение на депресия, е свързан със значително подобрение на ремисия сред хора с разстройства, свързани с употребата на кокаин“, казва авторът на изследването Ронг Сю, професор по биомедицинска информатика и директор-основател на Центъра за изкуствен интелект в откриването на лекарства в медицинското училище Case Western Reserve. Проучването, финансирано от Националния институт за клинични изпитвания на злоупотребата с наркотици, е публикувано онлайн в списанието Addiction.

Повече от 2 милиона души в САЩ редовно употребяват кокаин, повече от три пъти повече от тези, които приемат метамфетамин. Приблизително един от всеки пет смъртни случая от свръхдоза наркотици в тази страна включва кокаин и постоянната му употреба допринася за редица сериозни здравословни проблеми – включително инфаркт и инсулт. Въпреки това, няма одобрено от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) лечение за разстройства, свързани с употребата на кокаин. Десетилетия изследвания са установили, че съществуващите лекарства като антидепресанти или стимуланти нямат значим ефект, докато други включват толкова малки проби от пациенти, че са далеч от определени заключения. Терапевтичните интервенции са довели до положителни резултати, но бариери като цена, персонал и стигма значително ограничават широкото приемане.

Въпреки че това проучване значително засилва аргумента за употребата на кетамин при лечение на разстройство, свързано с употребата на кокаин, изследователите подчертават, че са необходими допълнителни клинични изпитвания, за да се оцени по-задълбочено потенциалното въздействие на кетамина.

Източник: News-Medical.Net