Заради лавината от дизайнерска дрога, която се разпространява по улиците, изследователи от Технологичния университет в Сидни (UTS) се надпреварват да разработят нови методи за тестване на наркотици, които могат бързо и точно да идентифицират тези вещества, заедно с по-добри тестове за традиционни наркотици. „Броят на австралийците, които са хоспитализирани или умират от случайно предозиране с наркотици, продължава да нараства и лечението може да бъде сложно, тъй като не винаги се знае какви вещества са били приети“, казва професорът по съдебна токсикология на UTS Шанлин Фу. „Има много нови вещества, които достигат до улицата, тъй като индустрията на незаконните наркотици винаги се опитва да бъде крачка напред и да заобиколи законите, така че необходимостта от ефективни методи за тестване на наркотици става все по-спешна“, категоричен е той.

Новите психоактивни вещества са незаконни лабораторно произведени химически съединения, които имат за цел да произведат ефекти, подобни на обичайните наркотици като канабис, амфетамини, LSD и хероин. Те се предлагат в много различни форми, включително таблетки, прах, течности. Тези вещества, особено синтетичните опиоиди, могат да бъдат много по-силни и по-смъртоносни от традиционните им аналози. Често те се смесват с други лекарства, така че потребителите не знаят какво приемат, което може да доведе до повишен риск от смърт от предозиране.

„Обикновено идентификацията на веществото се нуждае от референтен стандарт, така че ние знаем химическата структура. Въпреки това, за новите вещества няма референтен стандарт и база данни за спектроскопски анализ. Докато не разработим тези тестове, те често се промъкват през мрежата на правоприлагащите органи“, коментира проф. Фу.

Изследователи от Центъра за криминалистика на UTS са патентовали три нови бързи теста: един за катинони, които са стимуланти, известни също като „соли за вана“; един за NBOMes, които са мощни халюциногени, подобни на LSD; и тест за аналози на фентанил, които са синтетични опиоиди. Те също така са разработили тест за производни на пиперазин, заедно с нова версия на теста на Скот, който е текущият бърз тест за кокаин, в процес на подготовка. Бъдещите планове включват разработването на лесен за използване NPS бърз тест „всичко в едно“.

Съдебният лекар д-р Морган Алонзо работи с немската компания ESATest GmbH, за да разработи първия тест за синтетични катинони, с подкрепата на Global Connections Fund, като част от нейната докторска дисертация. Тестът работи чрез промяна на цвета, когато открие определен клас наркотици и е комерсиализиран от ESATest. „Синтетичните катинони са голям клас нови психоактивни вещества със структура, много подобна на амфетамините – само един различен кислороден атом – но това прави цялата разлика по отношение на откриването“, казва д-р Алонзо. „Нашият тест успя да даде бърза индикация, в рамките на минута или две, че имате катинон, присъстващ в проба. Тъй като тестът беше доста успешен, след това продължихме да разглеждаме какви други синтетични вещества можем да открием с помощта на тестовете“, допълва тя.

Екипът също така работи върху по-добри масспектрометрични анализи с висока разделителна способност на нови психоактивни вещества, за да подобри откриването и идентифицирането. Този метод на анализ може да се използва за скрининг за нови психоактивни вещества при конфискации на наркотици и в други източници като отпадъчни води, за да се идентифицират тенденциите на употреба в общността.

Източник: Medical Xpress