Инхалантите са изпарения от токсични вещества, които се вдишват, за да достигнат бързо високо ниво. Според Националната система за данни за отровите на САЩ с около 3400 различни продукта се злоупотребява като инхаланти. Те включват домакински и други обичайни продукти като боя за обувки, лепило, бензин, течност за запалки, аерозоли за бита сметана, спрей боя, коригираща течност, почистваща течност, течност за маркери от филц и разтворители за бои. Въпреки че може да не сте чували много за инхалантите, употребата им може да бъде катастрофална. И така, какви са техните ефекти и последствия?

1. Химикалите, открити в тези продукти, могат да променят начина, по който работи мозъкът и да причинят други проблеми в тялото.
2. Инхалаторите често съдържат повече от един химикал. Докато някои напускат тялото бързо, други остават за дълго време и се абсорбират от мастните тъкани в мозъка и централната нервна система, причинявайки сериозни дългосрочни проблеми.
3. Инхалаторната употреба може да причини увреждане на сърцето, бъбреците, мозъка, черния дроб, костния мозък и други органи.
4. Инхалантите лишават тялото и мозъка от кислород и принуждават сърцето да бие неправилно и по-бързо и може да увреди мозъчните клетки и нервната система.
5. Потребителите могат да изпитат гадене и кървене от носа и да загубят слух, зрение или обоняние.
6. Продължителната употреба може да доведе до отслабване, свиване и загуба на мускули, а отровните химикали постепенно увреждат белите дробове и имунната система.
7. Здрав човек може да умре, ако ги използва само веднъж. Това се нарича Синдром на внезапната смърт.
8. Инхалаторите могат да предизвикат физическа и психологическа зависимост. Потребителите съобщават за силно желание да продължат да ги приемат, особено след прием в продължение на много дни.
9. В Съединените щати около 2,1 милиона души са използвали някаква форма на инхалатор през изминалата година.
10. Инхалаторната злоупотреба е една от най-честите форми на злоупотреба с наркотици във възрастовата група 11-15 години в Англия и Уелс.

Източник: Drug-Free World