Предишни проучвания показват, че пиенето на умерени количества алкохол може да има някои ползи за здравето, но ново проучване, публикувано в JAMA Network Open, предполага, че в крайна сметка това може да не е така. Изследователи от Канадския институт за изследване на употребата на вещества към Университета на Виктория са прегледали 107 проучвания, публикувани между януари 1980 г. и юли 2021 г., които включват 4,8 милиона участници. Те откриват, че пиещите, които консумират по-малко от една унция етанол, не показват значително увеличение на продължителността на живота в сравнение с непиещите.

„Документът предоставя допълнителни доказателства, че идеята за ползи за здравето от умерената употреба на алкохол не се основава на силна наука“, казва водещият изследовател проф. Тим Стокуел от Канадския институт за изследване на употребата на вещества. Изненадващо голям брой проучвания в прегледа съдържаха сериозни грешки, отбелязва лекарят – например 86 от 107 проучвания класифицираха бившите пиячи като въздържатели, споделя той. „Тези проучвания карат хората, които продължават да пият, да изглеждат здрави в сравнение с хората, които спират да пият по здравословни причини“, казва още проф. Стокуел.

Д-р Крис Туел, клиничен директор на службите за пристрастяване към Медицинския колеж на Университета в Синсинати, смята, че констатациите не са изненадващи. „Никакво количество алкохол не е добро за вас“, категоричен е той, допълвайки, че проучванията, които показват, че едно или две питиета могат да предотвратят инсулти, не са верни. Кръвното налягане и рискът от инсулт нарастват постоянно, колкото повече алкохол пият хората. Ефектите от употребата на алкохол се влияят от много фактори, отбелязва д-р Туел. Те включват генетиката/ДНК на човека, съдържанието на вода в тялото, метаболизма на алкохола в тялото и всякакви психични проблеми. „Малко количество алкохол може да бъде също толкова проблематично за някои хора, особено ако алкохолът е бил „обичаен“ механизъм за справяне с житейските стресови фактори“, обяснява той. Лекарят добавя, че някои хора са по-податливи поради генетиката, така че количеството, което един човек пие, може да повлияе на него много по-различно, отколкото на някой друг. „Ние знаем, че въпреки че жените пият по-малко алкохол на ден, рискът при тях е по-голям“, отбелязва още д-р Туел, тъй като жените абсорбират и метаболизират алкохола по различен начин от мъжете. „Като цяло жените имат по-малко телесна вода от мъжете с подобно телесно тегло, така че постигат по-високи концентрации на алкохол в кръвта, след като пият еквивалентни количества алкохол. Освен това процесът на стареене може да повлияе на въздействието на алкохола върху тялото“, казва още той.

Източник: FOX News