Алкохолът се е превърнал във вездесъщ елемент от социалните събития и може да бъде трудно да се счита за наркотик, особено когато се пие умерено. Повтарящата се или прекомерна консумация обаче може да доведе до опасни краткосрочни и дългосрочни ефекти. Следващите 10 факта могат да ви помогнат да вземете своето решение:



1. Консумацията на алкохол увеличава риска от смърт при катастрофа най-малко седем пъти. В САЩ консумацията на алкохол е причина за близо 28 процента от смъртните случаи на тийнейджъри с моторни превозни средства през 2019 г.
2. Консумацията на алкохол допринася за три милиона смъртни случая всяка година в световен мащаб. Това са шест смъртни случая всяка минута.
3. Процентът на смъртните случаи, причинени от злоупотреба с алкохол, е по-висок от процента на смъртните случаи, причинени от заболявания като туберкулоза, ХИВ/СПИН, диабет, наранявания при шофиране или насилие.
4. Младите хора, които започват да пият преди 15-годишна възраст, са четири пъти по-склонни да развият алкохолна зависимост от тези, които започват да пият на 21-годишна възраст.
5. Близо 35% от хората на възраст над 12 години, които злоупотребяват с алкохол, също консумират нелегален наркотик.
6. Алкохолът убива повече младежи от всички други наркотици взети заедно и редовно допринася за трите основни източника на смъртни случаи при 15- до 24-годишните: злополуки, убийства и самоубийства.
7. Продължителната консумация на алкохол може да доведе до високо кръвно налягане, увреждане на нервите и мозъка, чернодробна недостатъчност, сексуални проблеми и някои видове рак.
8. За младите хора на възраст 20-29 години 13,5% от всички смъртни случаи в тази възрастова група се дължат на алкохола.
9. Много талантливи артисти загубиха живота си поради алкохол, от чернодробна недостатъчност до задушаване и инфаркт, включително Джон Бонъм, барабанист на Led Zeppelin.
10. Алкохолът има дълга история на причиняване на вреда. Древногръцката литература съдържа много предупреждения срещу прекомерното пиене.

Източник: Drug-Free World