Администрацията на Байдън вдига тревога за „tranq“ – все по-разпространено вещество, което включва фентанил със смъртоносна сила. Белият дом обяви в сряда, че фентанилът с ксилазин е „нововъзникваща наркотична заплаха“ за обществото, като се ангажира да води проактивна борба с веществото. „Това определяне идва след внимателен преглед на въздействието на ксилазина върху опиоидната криза, включително нарастващата му роля в смъртните случаи от свръхдоза във всеки регион на Съединените щати“, се казва в изявление на Белия дом.

Ксилазинът е обичайно ветеринарно лекарство, използвано като успокоително за животни и болкоуспокояващо. Но сега се превърна в любим на дилърите на наркотици, които искат да намалят разходите. Известен също с уличното име „tranq“, ксилазинът е силно пристрастяващ и причинява забавено дишане и сърдечен ритъм при потребителите, което води до по-високи нива на предозиране. „Като лекар съм дълбоко обезпокоен от опустошителното въздействие на комбинацията фентанил-ксилазин и като съветник по политиката за лекарствата на президента Байдън съм изключително обезпокоен какво означава тази заплаха за нацията“, казва д-р Рахул Гупта. Гупта е директор на Службата на Белия дом за национална политика за контрол на наркотиците (ONDCP). „Като обявяваме ксилазин, комбиниран с фентанил, за възникваща заплаха, ние действаме проактивно в нашия подход за спасяване на животи и създаване на нови инструменти за служителите в общественото здравеопазване и обществената безопасност и общностите в цялата нация“, добави Гупта.

Фентанилът, съдържащ ксилазин, е първото вещество, което Белият дом определя като „възникваща заплаха“. Сред най-ужасните странични ефекти на ксилазин са язви, които започват да се появяват по кожата и могат да нагноят. Продължителната употреба може да доведе до гниене на плътта.

Източник: FOX News