Проучване на хора, които без усилие са отказали цигарите след инсулт или друго мозъчно увреждане – и на такива, които са претърпели нараняване, но след това са продължили да пушат – е установило мозъчна мрежа, участваща в пристрастяването, съобщават изследователи в списание „Nature Medicine“. Експертите казват, че откритията могат да помогнат за идентифицирането на терапии, които биха могли да лекуват зависимости. „Мисля, че това може да бъде една от най-влиятелните публикации не само за годината, но и за десетилетието“, смята А. Томас Маклелън, почетен професор по психиатрия в Университета на Пенсилвания. „Това премахва много от стереотипите, които все още проникват в областта на пристрастяването: че пристрастяването е лошо родителство, пристрастяването е слаба личност, пристрастяването е липса на морал“, коментира още Маклелън, който не е участвал в настоящото изследване.

В проучването изследователите сравняват мозъчните сканирания на 34 души, които внезапно са отказали цигарите след фокално мозъчно увреждане, като например инсулт, с тези на 69 души, които са продължили да пушат след такова нараняване. Съавторът на изследването Юхо Йоуца от университета в Турку във Финландия казва пред New Scientist, че тези, които са отказали цигарите, са имали увреждане или на дорзалния цингулат, на страничния префронтален кортекс, на острова или на региони, които са били силно свързани с една от тези области чрез нерви. Заедно тези области изглежда съставляват верига за пристрастяване, казва той пред списанието. Разглеждайки отделна група от 186 пациенти, изследователите установяват, че увреждането на тази верига е свързано с по-ниска вероятност от алкохолна зависимост, което показва, че веригата може да е замесена в пристрастяването като цяло.

Резултатите предполагат, че насочването към медиалния префронтален кортекс, мозъчна област, която потиска активността в идентифицираната верига, с транскраниална магнитна стимулация може да бъде обещаващ път за лечение. „Това, което осъзнаваме в много различни области, е, че нашите терапевтични цели не са мозъчни региони, както някога си мислехме, а свързани мозъчни вериги“, казва съавторът на изследването Майкъл Фокс от Медицинското училище в Харвард пред Times. „Ако вземете предвид начина, по който мозъкът е свързан, можете да подобрите лечението“.

Но някои експерти смятат, че може да има предизвикателства пред подхода, базиран на мозъчна стимулация, включително да се разбере коя честота на магнитна стимулация да се използва, възможността леченията да трябва да бъдат индивидуално съобразени и предизвикателството да се направят леченията постоянно достъпни за хора със зависимости.

Източник: The Scientist