Три полусинтетични канабиноида (SSC) са били идентифицирани на европейския пазар на наркотици през последната година, съобщава Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA). Това може „да сигнализира за първата голяма нова промяна на пазара за „легални“ заместители на канабиса след продуктите от типа на Спайс (съдържащ синтетични канабиноидни рецепторни агонисти), който се появи в Европа преди малко повече от 15 години“. Центърът издаде нов доклад за хексахидроканабинол (HHC), който се синтезира от канабидиол (CBD) от канабисови растения и сродни вещества. HHC беше идентифициран в Европа през май миналата година, въпреки че се споменава в научната литература още през 1940 г. EMCDDA го наблюдава през последните шест месеца.

HHC не се контролира в повечето европейски страни, въпреки че идентификациите са докладвани от 20 държави-членки на ЕС, както и от Норвегия, а лекарството също е открито в продажба в САЩ. Още два SSC, HC ацетат (HHC-O) и хексахидроканабифорол (HHC-P), също са идентифицирани в Европа, казва EMCDDA. HHC изглежда има „до голяма степен подобни“ ефекти на THC, основното психоактивно вещество в канабиса, посочва Центърът. Понастоящем наркотикът се продава открито като алтернатива на канабиса в „диапазон от много атрактивни маркови и небрандирани продукти“, включително хранителни продукти, масла, химикалки за вейп и електронни течности. Фармакологичните и поведенческите ефекти на HHC при хората не са проучени, въпреки че „последните доклади от потребители показват, че ефектите му може да са подобни на тези на канабиса“, казва EMCDDA, като маркетингът на продуктите прави сравнения с канабис и THC.

„Отговорността за злоупотреба и потенциалът за зависимост на HHC не са проучени“, се казва в документа. „Данни от фармакологични и поведенчески експерименти с няколко животински вида, както и in vitro проучвания показват, че HHC споделя фармакологичния механизъм на действие на структурно свързания THC, което предполага, че може да има склонност към злоупотреба и потенциална зависимост при хората“. Новите потребители – включително млади и неопитни хора – може да бъдат привлечени от правния му статут, посочва EMCDDA, заедно с лесния му достъп на централните улици и в магазините за вейп.

Източник: Drink and Drugs News