Физическите упражнения могат да бъдат от полза за хората, които се борят със зависимостта си към наркотици. Изследователи, които са анализирали 43 проучвания от цял свят, са открили връзка между физическата активност и намалената употреба на вещества сред хората, лекувани от злоупотреба с алкохол и наркотици. Идеята за прегледа на проучванията дойде при мен, когато работех като кинезиолог в терапевтична общност за хора с нарушения, свързани с употребата на вещества, и разбрах, че физическото здраве изобщо не се взема предвид при тези лечения, въпреки че нуждата беше огромна“, обяснява водещият автор на изследването Флоранс Пише. Тя е докторант по физическа активност в Университета на Квебек в Троа Ривиер и Университета на Монреал, Канада.

Количеството включени упражнения не е било непосилно. Повечето от проучванията се фокусират върху потенциалната полза от „умерено интензивна“ дейност, провеждана за около час три пъти седмично в продължение на приблизително три месеца. Общо проучванията включват малко над 3100 участници, като е разгледана връзката между упражненията и риска от употреба на хероин, опиоиди, кокаин и крек, метадон, марихуана, алкохол или метамфетамини, но не и пушене на цигари. Половината от проучванията оценяват връзката на упражненията с пълното въздържание или намаляването на злоупотребата с вещества. Сред тях 75% са установили, че употребата на вещества е намаляла във връзка с физическата активност. Четиринадесет проучвания разглеждат аеробни дейности и 71% от тези заключения сочат, че аеробните упражнения помагат на пациентите да запазят решимостта си да намалят или да спрат употребата на наркотици. Дванадесет проучвания съобщават за връзка между упражненията и намаляването на симптомите, свързани с депресията.

„Участието във физическа активност наистина повишава целите на хората да бъдат здрави. Може също така да генерира чувство на еуфория. И осигурява известна структура на ежедневието ни. Все неща, които могат да ни помогнат да се чувстваме по-контролирани над емоциите и всяка нужда от вещества, за да се справяме с ежедневните житейски проблеми“, казва Кони Дикман, консултант по храните и храненето и бивш президент на Академията по хранене и диететика. „Общото заключение е, че упражненията изглежда имат значителен защитен ефект, когато става въпрос за намаляване на употребата на вещества сред пациенти, борещи се с разстройства, свързани с употребата на вещества“, според Дикман. Предупреждението, добави тя, е, че са необходими повече проучвания, като се има предвид, че пушенето не е взето под внимание и много от проучванията са имали недостатъци, което прави ясния причинно-следствен резултат труден за обявяване.

Източник: US News