Халюцинации, психоза, неволеви движения на тялото и сила, подобна на Хълк. Това са само част от докладваните ефекти на маймунския прах – сравнително нов и опасен наркотик, свързан с редица престъпления и здравословни проблеми. Наркотикът от клас Б, който вече е забранен в САЩ, скоро може да бъде изправен пред по-строги наказания в Обединеното кралство след съобщения, че някои потребители са скачали от сгради или са се опитвали да ядат стъкло. Правителствени служители са поискали експерти по лекарствата да прегледат веществото, което потенциално може да бъде повишено до клас А.

Маймунският прах е синтетичен – или изкуствен – катинон. Катиноните са естествено срещащо се стимулиращо вещество, намиращо се в растението кхат. Понякога се нарича също Butylone M1, Magic Crystals, Mdpv, Methylone или Pyrovalerone и се предлага под формата на прах, обикновено бял, почти бял, жълтеникав или кафяв и една доза може да струва само 2 паунда. Катиноните първоначално са били продавани по интернет като „легална“ алтернатива на наркотици като спийд, екстази и кокаин. За да избегнат проблеми с полицията, продавачите маркираха катиноните, които продаваха, че не са за консумация от човек, и ги продаваха като тор за растения или соли за вана. По-късно правителството забрани веществото.

Маймунският прах обикновено се смърка. Може да се намери и като капсули и хапчета и може да се пуши или в редки случаи да се инжектира. Все още се появяват доказателства за ефектите на маймунския прах, който като цяло има подобни ефекти на амфетамините (спийд) и на MDMA (екстази), казват експерти. Полицейските служители описват справянето с хора под въздействието на наркотика като опит да се борят с Невероятния Хълк – комикс герой, който има свръхчовешка сила. В един случай човек, който е взел маймунски прах, се изкачва на сграда и след това скача от нея. Той се приземява върху кола, скача и започва да се бори с полицаи, очевидно неспособен да почувства болка.

Източник: The Independent