Хората, консумиращи редовно алкохол, са изложени на риск от загуба на мускулна маса и слабост в мускулите в по-късен етап от живота им, според ново изследване на Университета на Източна Англия. То показва със статистическо моделиране, че хората с по-малка мускулна маса са пили 10 единици или повече на ден – около бутилка вино. Тъй като по-едрите хора имат по-голяма мускулна маса, изследователският екип се е съобразил с размера на тялото. И е взел предвид фактори като консумация на протеини и физическа активност. Екипът казва, че техните открития, главно при хора на 50-60 години, предполагат още една причина да се намали пиенето.

„Загубата на мускули с напредване на възрастта води до проблеми, свързани със слабост и крехкост в по-късен етап. Приемът на алкохол е основен модифицируем рисков фактор за много заболявания, така че искахме да разберем повече за връзката между пиенето и здравето на мускулите с напредване на възрастта“, споделя професор Айлза Уелч от Медицинското училище в Норич. Екипът е проучил данни от UK Biobank – широкомащабна база данни с анонимна информация за начина на живот и здравето на половин милион души в Обединеното кралство. Те са разгледали данни за близо 200 000 души на възраст между 37 и 73 години.

„Изследвахме колко алкохол пият хората и го сравнихме с това колко мускули имат според размера на тялото си. Също така, взехме предвид неща като колко протеини консумират, нивата на физическа активност и други фактори, които биха могли да имат значение за това колко мускули могат да имат. Повечето от хората бяха на 50-60 години. Открихме, че тези, които пият много алкохол, имат по-малко количество мускули в сравнение с хората, които пият по-малко, след като взехме предвид размерите на тялото им и други фактори“, обяснява д-р Джейн Скинър, също от Медицинското училище в Норич. „Видяхме, че наистина се превръща в проблем, когато хората пият 10 или повече единици на ден – което е еквивалентно на около бутилка вино. Консумацията на алкохол и мускулната маса са измерени напречно – при хора по едно и също време – така че не можем да сме сигурни в причинно-следствена връзка“, добавя тя.

Според проф. Уелч, проучването показва, че алкохолът може да има вредно въздействие върху мускулната маса при по-високи нива на консумация. „Знаем, че загубата на мускули с напредване на възрастта води до проблеми със слабост и крехкост, така че това предполага още една причина да избягваме рутинната употреба на големи количества алкохол в средна и ранна възраст“, добавя тя.

Източник: Medical Xpress