Един от най-трудните моменти за хората, които отказват алкохола, е посещаването на партита. Разбира се, можете да кажете „не“ на тези събития, но това не е нужно, особено ако планирате предварително и имате стратегии, които да ви помогнат да прекарате нощта без алкохол. Ето седем съвета от Брук Морган, която не пие от 2013 г.


Уверете се, че имате причина да присъствате на събитието

Помага да знаете защо отивате. Ако е събитие за работа в екип, решете предварително с кого искате да се срещнете или колко връзки се опитвате да направите. Ако партито е на приятел, отделете малко време и помислете дали наистина искате да отидете и дали наистина ще се насладите на събитието, или отивате от чувство за вина, или за да отговорите на очакванията на някой друг. Целта в дългосрочен план е да казваме „да“ само на събития, които са в съответствие с това кои сме и какво искаме.

Винаги дръжте напитка в ръката си

Под напитка имам предвид газирана вода, кока-кола или всяка друга безалкохолна напитка. Отивам до бара и вземам питие по мой избор, преди някой да може да ми предложи алкохолно. Понякога дори нося кенче с газирана напитка в чантата си и го отварям веднага щом съм на събитието. По този начин, когато някой ми предложи питие, мога да кажа: „Не, благодаря, вече имам“. Можем бързо да продължим да говорим за нещо друго.

Предварително си подгответе подходящи отговори

Възможно е никой на партито да не те попита защо не пиеш, но има вероятност някой да го направи. По подразбиране в нашата култура е да се пие, така че всеки, който се противопоставя на това, може да привлече внимание. Можете просто да кажете „Не, благодаря“, ако някой ви предложи алкохол и да оставите нещата така. Репликата ми е: „Вече изпих много“. Може да си помислят, че имам предвид, че съм изпила повече от няколко напитки тази вечер, но наистина имам предвид, че съм изпила достатъчно алкохол за цял живот. Можете също така да кажете: „Тази вечер ще пия вода“ или „Почивам си от пиенето“. Ако сте сред приятели, които ви мислят за човек, който пие, те може да задават повече въпроси. Ако го направят, обичам да обръщам разговора и да ги питам защо е важно за тях да пия. Това обикновено спира въпроса.

Доведете съюзник

Една от най-добрите стратегии да се чувствате комфортно на събиране е да доведете трезвен съюзник. Това може да е някой, който също е не пие, или просто някой, на когото имате доверие, който може да изкара една вечер без алкохол.

Тръгнете си, докато все още се забавлявате

На всяко парти, дори на такова, където няма да се сервира алкохол, е разумно да си тръгнете по време на кулминацията. Повечето партита, естествено, имат пикове, последвани от спад в забавлението и доброто настроение. Ако е събитие с алкохол, хората може да започнат да говорят на висок глас или дори да повтарят истории с течение на часовете. Дори и да е трезво парти, може да ви се стори тежко да продължите да водите разговор. Всеки е различен в това отношение. Времето, през което можете спокойно да бъдете на парти, варира. Може да са 3 часа или може да е 1 час. Експериментирайте, докато откриете кое работи най-добре.

Имайте стратегия

Преди да отидете на парти, решете в колко часа ще си тръгнете, за да не се изкушите да останете повече. Подгответе линия за тръгване. Ако сте точни в границите, тогава простото „Време е да си тръгвам“ е перфектно. Въпреки това, ако все още се справяте с границите, може да ви е полезно да имате извинение под ръка, като например „Трябва да се прибера вкъщи и да разходя кучето“ или „Трябва да ставам рано за работа“.

Планирайте дейност при връщането си у дома

За много хора преходът между шумно парти и това да си сам вкъщи може да се усети като обезпокоителен. За да облекчите този преход, изберете утешителна дейност, която да правите веднага щом се върнете у дома. Може би да се изкъпете или да гледате епизод от любимо телевизионно предаване, докато галите кучето. Може би да се обадите на приятел, за да разкажете за всичко, което ви е накарало да се чувствате неудобно на партито. Може би това е практикуването на няколко йога пози, докато слушате музика, която ви кара да се чувствате добре. Всичко, което ви помага да се успокоите и концентрирате преди лягане, работи добре.

Източник: WebMD