Превантивно-информационният център по зависимости в Плевен взе участие в инициатива, част от проект “Библиотеките като образователна среда”, реализиран от Основно училище „Лазар Станев“ по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“ на Министерството на образованието и науката. По проекта в училището е изграден модерен читателски кът, който разполага както с подходяща за учениците литература, така и с комплекти за експерименти по точни науки, като информационни технологии, електроника и физика. С идеята за стимулиране на четенето и повишаването знанията на децата екипът на ОУ „Лазар Станев“ организира тематични срещи на учениците със специалисти от Регионална библиотека „Христо Смирненски“, Центъра за работа с деца и Превантивно-информационния център по зависимости, които да ги запознаят с различни аспекти от техния живот – професиите на бъдещето, защо е важно да си образован и как четенето спомага за всичко това.



В заключителната инициатива по проекта гости на училището бяха специалистът „Информация и комуникация“ в ПИЦ – Плевен Радослав Христов и библиотекарите от РБ „Христо Смирненски“ Павлина Цветкова и Искра Цакова. Срещата, в която участие взеха ученици от четвърти, пети и шести клас, бе посветена на съвременните технологии и мястото им в нашия живот. Чрез интерактивни методи децата имаха възможността сами да стигнат до изводи за влиянието на телефоните, таблетите, електронните игри, телевизията и социалните мрежи върху тяхното ежедневие. Разделени на групи, те изтъкнаха различни примери за това с какво всички изброени могат да ни навредят, но и с какво могат да ни бъдат полезни. В интересна дискусия учениците аргументираха своите предложения и се обединиха около мнението, че съвременните технологии могат да бъдат ценен ресурс особено за научаването на нови полезни неща.



В този контекст бе и втората част от срещата, в която именно с помощта на технологиите, учениците се впуснаха във виртуална разходка до някои от най-интересните за децата библиотеки и музеи по света. Освен на някои от най-впечатляващите от тях – добили огромна популярност и привличащи стотици хиляди малки, но и пораснали деца – място бе отделено и на български примери, които вдъхновиха любознателните домакини да ги посетят и научат повече за това, което предлагат на своите посетители.