Мъжете са били значително по-уязвими от жените към смъртни случаи от свръхдоза, включващи опиоиди и стимуланти през 2020-2021 г., според ново проучване, анализиращо данните от смъртните случаи в Съединените щати. Проучването установява, че мъжете са имали 2-3 пъти по-голяма смъртност от свръхдоза от опиоиди (като фентанил и хероин) и психостимуланти (като метамфетамин и кокаин). Въпреки че е известно, че мъжете употребяват наркотици по-често от жените, изследователите установяват, че това само по себе си не обяснява разликата в смъртните случаи от свръхдоза, отбелязвайки, че биологични, поведенчески и социални фактори вероятно се комбинират, за да увеличат риска от смъртност при мъжете.

„Въпреки че мъжете и жените са изложени на модерното, замърсено с фентанил снабдяване с наркотици, има причина смъртните случаи вследствие на свръхдоза при мъжете да са 2-3 повече. Възможно е мъжете да употребяват наркотици по-често или в по-големи дози, което може да повиши риска от смърт, или може да има защитни фактори сред жените, които намаляват риска от смърт в сравнение с мъжете“, казва д-р Нора Волков, директор на NIDA и един от съавторите на изследването. „Разбирането на биологичните, поведенческите и социалните фактори, които оказват влияние върху употребата на наркотици и реакциите на нашите тела, е от решаващо значение за разработването на персонализирани инструменти за защита на хората от фатално предозиране и други вреди от употребата на наркотици“, коментира тя.

През 2021 г. близо 107 000 души са починали от свръхдоза наркотици, до голяма степен в резултат от мощен, незаконен фентанил, който сега замърсява доставките на наркотици. Данните постоянно показват, че процентът на смъртните случаи от свръхдоза наркотици е значително по-висок при мъжете, отколкото при жените. Освен това данните сочат, че мъжете са по-склонни от жените да употребяват почти всички видове забранени наркотици. Въз основа на тези данни изследователите са се опитали да определят степента, до която тази известна полова разлика в смъртността от свръхдоза варира в зависимост от веществото, състоянието и възрастта, и да проучат дали увеличеният процент на смърт от свръхдоза сред мъжете е верен, когато се контролират по-високите нива на наркотици злоупотреба сред мъжете в сравнение с жените.

За да направят това, изследователите са провели анализ щат по щат на национално представителни епидемиологични данни за смъртността от свръхдоза сред хора на възраст 15-74 години от 2020-2021 г. в САЩ, използвайки широкообхватните онлайн данни за епидемиологични данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Учените също са използвали национално представителни данни на държавно ниво от Националните проучвания за употребата на наркотици и здравето (NSDUH), за да оценят и контролират нивата на злоупотреба с наркотици (приемане на вещества по начин, който не е препоръчан от доставчик на здравни услуги) сред мъжете в сравнение с жени. NSDUH се провежда ежегодно от Администрацията за злоупотреба с вещества и психично здраве.

По-високият процент на смъртност от свръхдоза при мъжете се наблюдава през целия живот (общо на възраст 15-74 години) и е постоянен в различните щати, дори след отчитане на други демографски фактори, като нетната стойност на домакинството. Освен това, когато авторите анализират данните по 10-годишни възрастови групи, те откриват, че за смъртните случаи от свръхдоза, включващи синтетични опиоиди като фентанил, мъжете имат по-висок процент от жените във всяка група в целия възрастов диапазон 15-74, измерен в проучването. За другите три оценени категории наркотици мъжете също са имали по-високи нива на смъртност от предозиране в сравнение с жените през целия живот, с малки изключения. Поради ограничени данни за хероина най-младите и най-възрастните възрастови групи (възрастови диапазони 15-24 и 65-74) са изключени от анализа; за психостимуланти и кокаин, най-старата възрастова група (възрастов диапазон 65-74) също е изключена от анализа.

Източник: NIDA