Дългосрочните последици от синдрома на неонаталната абстиненция (NAS) не са добре известни, но някои изследвания показват, че той може да продължи да влияе на детето и в юношеска възраст. NAS се отнася до група състояния, които бебето може да изпита, когато е изложено на определени наркотици, особено опиоиди, в утробата на майката. NAS настъпва, когато бебето изпитва симптоми на абстиненция. Около 60-80% от бебетата, изложени на опиоиди в утробата, проявяват признаци на NAS. Въпреки че дългосрочните последици не са напълно изяснени, те могат да включват проблеми със зрението, слуха, паметта и двигателните умения на човека.

NAS е група от физически и поведенчески симптоми, които могат да се появят при новородени след излагане на определени вещества, докато са били в утробата. Те могат да включват стимуланти, барбитурати и бензодиазепини. Най-често срещаното вещество, свързано с NAS, са опиатите. След раждането излагането на бебето на веществото внезапно спира, което води до симптоми на абстиненция. Въпреки че причината за NAS е излагането на вещества, не всички бебета, родени от майки, употребяващи вещества по време на бременността, развиват NAS. Изследвания от 2018 г. показват, че употребата на повече от едно вещество по време на бременността, както и генетични фактори, могат да увеличат риска.

Точните механизми на дългосрочните ефекти на NAS не са напълно изяснени. Изследванията обаче показват, че при хората с NAS е по-вероятно да се появят някои от следните симптоми:
– зрителни смущения;
– затруднения със слуха;
– нарушена двигателна функция;
– проблеми с краткосрочната памет;
– забавяне в развитието на речта;
– проблеми с изпълнителното функциониране.
Изследователите смятат, че някои от тези дългосрочни ефекти може да се дължат на развитието на мозъка и на промените в начина, по който се свързват невронните пътища в мозъка. NAS може да засегне човек от най-ранна възраст до юношеството. Той може да повлияе на успеваемостта в училище и на социалното развитие. Австралийско проучване от 2017 г. установява, че децата с NAS се представят по-слабо на тестовете в гимназията. Освен това проучване от 2018 г. установява, че бебетата с NAS е значително по-вероятно да отговарят на критериите за образователни увреждания. В проучването са изброени някои от най-често срещаните трудности, които са проблеми с развитието на речта и увреждания.

Признаците на NAS обикновено се появяват в рамките на няколко дни след раждането. Те могат да продължат от 1 седмица до 6 месеца след раждането. Симптомите могат да варират в зависимост от вида и количеството на употребеното вещество. Спирането на приема на дадено вещество може да предизвика проблеми в целия организъм, включително в централната нервна система, автономната нервна система и стомашно-чревната система. Симптомите на централната нервна система могат да включват:
– треперене, потрепване или припадъци;
– напрегнат мускулен тонус;
– прекомерна нервност или плач;
– затруднен сън.

Симптомите на автономната нервна система могат да включват:
– ускорен сърдечен ритъм (тахикардия);
– проблеми с дишането, включително много бързо дишане (тахипнея);
– необичайно висока телесна температура (хипертермия);
– необичайно ниска телесна температура (хипотермия);
– треска и изпотяване;
– петна по кожата;
– прекомерно прозяване;
– прекомерно кихане и запушен нос.

Симптомите на стомашно-чревния тракт могат да включват:
– неадекватно хранене;
– бавно наддаване на тегло;
– повръщане;
– диария;
– обезводняване.

Източник: Medical News Today