Ароматерапията облекчава стреса при хора, подложени на лечение за разстройство, свързано с употребата на вещества, което от своя страна може да увеличи шансовете им за успешно възстановяване, според изследване на Университета в Западна Вирджиния. Проучването, което продължава, включва използването на етерични масла като интегративна терапия, която е част от по-голям модел на картина, фокусиран върху целия човек. Изследователите са се заели да определят дали използването на ароматен инхалатор, пълен с етерично масло от бергамот, води до увеличаване на комфорта и лекотата и намаляване на стреса. За проучването комфортът се определя като изживяване на облекчение, докато лекотата се определя като спокойствие след страдание.

„Тези, които се лекуват, се борят да се справят с ежедневието, огромните изисквания от работата, семейството, самата болест и дори програмата за лечение“, казва Мариан Ревън, асистент в Училището по медицински сестри на Университета в Западна Вирджиния и регистриран ароматерапевт, който ръководи проучването. „Тези хора са установили, че облекчаването на страданието и увеличаването на комфорта по време на възстановяването от употребата на вещества е жизненоважно за техния успех“, допълва тя. Ревън споделя, че различни проучвания за лечение на разстройство, свързано с употребата на вещества, показват, че когато хората вече нямат достатъчно наркотични вещества в организма си, те изпитват загуба на удоволствие и повишена чувствителност към стрес и тревожност. Участниците в проучването, всички лекувани за разстройство, свързано с употребата на вещества, съобщават за увеличаване на комфорта и лекотата и намаляване на възприятието за стрес след използване на инхалатора поне три пъти дневно в продължение на една седмица. Те проследяват честотата на прилагане на инхалаторите и оценяват нивата на комфорт в ежедневните дневници. Резултатите включват намаляване на стреса и безпокойството и увеличаване на усещането за спокойствие и релаксация.

Ревън казва, че е избрала бергамот за изследването, защото той действа успокояващо на централната нервна система. Тя също така би искала да изследва ефектите на други етерични масла като различни цитруси, лавандула и сандалово дърво. Извлечено от кората на плода на бергамот, етеричното масло има свеж цитрусов аромат. Използва се в много парфюми и сапуни и придава характерния вкус и аромат на чая Earl Grey. Не само, че бергамотът и другите етерични масла, използвани в ароматерапията, миришат добре и по този начин осигуряват ободряващ психологически тласък, но той има и физиологична полза. Компонентите в етеричните масла действат чрез лимбичната система, частта от мозъка, отговорна за обработката и регулирането на емоциите и паметта.

Според ароматерапевтът, проучването как етеричните масла могат да допълнят плана за лечение – за разстройство, свързано с употребата на вещества и други заболявания – е в съответствие с развиващия се подход към грижа, ориентирана към човека. Други методи включват акупунктура, медитация и йога. „Националният център за допълващо и интегриращо здравеопазване призовава за тази основа на здравето“, казва Ревен. „Това включва всички здравословни избори, които хората правят. Интегрирането на ароматерапията в план за лечение за увеличаване на комфорта и облекчаване на стреса и подобряване на качеството на живот на човека е един пример“, коментира още тя.

Източник: Medical Xpress