Фентанилът е синтетичен опиоид и често използвано лекарство за болка. Поради многобройните свръхдози в САЩ фентанилът се превърна в нарицателно име. И за съжаление това е довело до повече от няколко погрешни схващания и митове за това вещество. Ето само някои от нещата, които трябва да знаете за фентанила:

ФАКТ: Фентанилът е 50 пъти по-силен от хероина и 100 пъти по-силен от морфина. Фентанилът е синтетичен опиоид, който използваме за лечение на случаи на силна болка. Той има важна роля в управлението на болката, по-специално при пациенти с рак. Може да се прилага интравенозно и също така се предписва като таблетки за смучене, таблетки, спрей или трансдермален пластир. Опасността от фентанил е неговата сила.

МИТ: Предозирането на фентанил е лесно лечимо с Narcan. Всеки, който работи на първа линия в спешното отделение, ще ви каже, че лечението на предполагаемо предозиране с фентанил е най-предизвикателният и опасен тип предозиране с опиоиди, с който се сблъскваме. Докато интравенозно употребяващ наркотици, който случайно предозира хероин, или възрастен пациент, който забрави, че вече е приел болкоуспокояващото си и приема втора доза, може да реагира на една доза Narcan, пациентите, които предозират фентанил, често се нуждаят от няколко дози Narcan. Тези пациенти се нуждаят от постоянно наблюдение и грижи.

ФАКТ: Смъртните случаи от предозиране с фентанил нарастват. Процентът на смъртните случаи от свръхдоза, включващи фентанил, се е увеличил с 56% от 2019 до 2020 г., според най-новите налични данни. Фентанил е идентифициран в повече от 75% от смъртните случаи на свръхдоза при юноши в САЩ. Фактът, че 80% от смъртните случаи от свръхдоза сред младежи на възраст 15-19 години са неволни, подчертава невидимата опасност, пред която са изправени тийнейджърите.

МИТ: Можете да предозирате фентанил, само като го докоснете. Това е може би най-широко разпространеният мит за фентанила. Има множество съобщения за полицейски служители, които твърдят, че са претърпели случайно опасно предозиране с фентанил, тъй като кожата им е влязла в контакт с фентанил на прах, който е открит, когато са отговорили на спешно повикване. В допълнение, телевизионното шоу „Blue Bloods“ излъчи епизод през 2017 г., в който полицай предозира, след като докосна табла, съдържаща фентанил. Не можете да предозирате с незаконен фентанил при контакт с кожата. Докато лекарствените форми на фентанил включват лепенки, незаконният фентанил не може да се абсорбира от кожата. Всъщност, фармацевтичните компании похарчиха милиони долари и години изследвания, за да разработят правилната формула за медицински пластир с фентанил, защото е толкова трудно да се доставят ефектите на фентанил през кожата.

МИТ: Установено е, че много бонбони за Хелоуин всъщност са хапчета фентанил. „Фентанилът на дъгата“ беше обявен като заплаха около Хелоуин през 2022 г., но опасността му беше силно надценена. Въпреки че е вярно, че фентанилът понякога се прави на ярко оцветени хапчета, няма докладвани случаи на тези хапчета, дадени на деца, маскирани като бонбони. Този мит може да бъде вреден както като ненужно насаждане на страх, така и защото представя тези, които използват фентанил, като карикатурни злодеи, които искат да пристрастят децата към този опасен наркотик, вместо като хора с разстройства, свързани с употребата на вещества.

МИТ: Тест лентите с фентанил насърчават хората да използват наркотици. Този мит отразява обвинение, което се налага на повечето стратегии за намаляване на вредите. Факт е, че много хора употребяват наркотици и ще продължат да го правят, освен ако не са готови и способни да спрат. Правенето на употребата на наркотици по-малко смъртоносна няма да насърчи хората, които не се интересуват от наркотици, да ги пробват. За съжаление, на много места приемат този мит и смятат тест лентите за фентанил – които се използват за определяне дали фентанил присъства в дадено вещество – за „пособия за употреба на наркотици“. Агенции и организации, включително CDC в САЩ, се застъпват за декриминализиране на тест лентите с фентанил и по-голяма наличност от тях.

Източници: Workit Health и USA Today