Повече от един на 10 пациенти, приети в интензивно кардиологично отделение, са приемали наркотици за развлечение, установява проучване. Изследователи във Франция са тествали пробите от урина на всички пациенти, приети в кардиологично интензивно лечение в 39 френски болници в продължение на две седмици. Те установяват, че 11% са приемали наркотици като марихуана, екстази и кокаин. Проучването, публикувано онлайн в списание Heart, констатира, че тези, които са приемали наркотици, са имали почти девет пъти по-голяма вероятност да загубят живота си или да се нуждаят от спешна намеса в сравнение с други пациенти, докато са в болница, и 12 пъти по-вероятно да го направят, ако са използвали повече от едно вещество. Приемът на наркотични вещества повишава риска от сърдечни проблеми, като сърдечен удар или нарушен сърдечен ритъм (предсърдно мъждене), тъй като те могат да повишат кръвното налягане, сърдечната честота, температурата и съответно нуждата на сърцето от кислород.

Приблизително 275 милиона души по света са употребявали наркотици през 2022 г., което е 22% увеличение спрямо цифрата за 2010 г. Въпреки че проучването не е предназначено да докаже причинно-следствена връзка, авторите заключават, че има „потенциална стойност“ на тестването на проби от урина на пациенти, приети в интензивно кардиологично отделение за употреба на наркотични вещества. В свързана редакционна статия лекари от лондонската болница St Bartholomew и Лондонския университет Queen Mary се съгласяват, че знанието, че пациент е употребявал наркотици за развлечение, може да хвърли светлина върху причината за тяхното състояние и да информира как може да се процедира.

„Положителният резултат от теста би предоставил възможност за консултиране относно неблагоприятните медицински, психологически и социални ефекти на наркотиците и за прилагане на интервенции, насочени към прекратяване на употребата на наркотици“, пишат те. Но в допълнение към разходите, скринингът повдига въпроси, свързани с поверителността на пациентите и потенциала за дискриминация в начина, по който целевият скрининг може да бъде приложен.

Източник: The Guardian