Властите в САЩ предупреждават родителите и учителите да внимават за вейпове, които не винаги изглеждат така, особено в началото на новата учебна година. Например, има вейпове, маскирани като училищни пособия – по-специално хайлайтъри. Някои „хайлайтъри“ се предлагат дори в изкушаващи децата вкусове като манго, ягодов банан и боровинков лед. Други могат да изглеждат като USB устройства, химикалки и дори телефони, според докладите. Стефан Биес, патрулен сержант, който е служил в полицейско управление в предградията на Чикаго повече от 19 години и преди това е служил като училищен ресурсен офицер, казва пред Fox News Digital, че тези вейпове се предлагат в различни магазини в цялата страна. „Вейповете за еднократна употреба с примамливи за децата вкусове са незаконни в Съединените щати, но все още са широко достъпни и се продават престъпно в магазините в цялата страна“, отбелязва той.

В допълнение към известните рискове от вейпинга – включително пристрастяване към никотина, увреждане на белите дробове, заболяване на венците и рак на устната кухина – Биес предупреждава, че незаконните вейпове може да крият и други опасности. „Нелегалните ароматизирани вейпове за еднократна употреба стимулират епидемията от вейпинг сред младите хора. Те се изсипват от Китай и са напълно нерегламентирани. Тъй като не са регулирани, те могат да съдържат опасни вещества, които могат да причинят дългосрочни щети на потребителите. Няма начин да разберем тяхното съдържание на никотин или какво друго може да има в тях. Знаем, че китайските производители на тези незаконни вейпове за еднократна употреба също правят и трафикират фентанил в Съединените щати“, коментира полицаят. Той призова родителите да говорят с децата си за опасностите от тези еднократни ароматизирани вейпове и също така призова за държавно регулиране. Администрацията по храните и лекарствата също трябва да изпълни своята роля, като засили правоприлагането и координацията с държавните и местните власти, за да гарантира, че имат подкрепата и яснотата, от която се нуждаят, за да извадят тези опасни незаконни устройства за еднократна употреба от рафтовете незабавно“, допълва той.

Скорошно проучване, публикувано в BMJ Journals, установи, че електронните цигари за еднократна употреба са „по-големи, по-силни и по-евтини“, с по-високи количества е-течност и нива на никотин. „Никотинът е силно пристрастяващо вещество, свързано със започването и по-нататъшната употреба на запалими тютюневи изделия, което затруднява намаляването или спирането на употребата на тези продукти“, посочва BMJ Journal. „Освен това употребата на никотин крие сериозни рискове за здравето, особено сред младите потребители, тъй като може да навреди на развитието на мозъка и да увреди кръвоносните съдове. Употребата му е свързана с повишено чувство на депресия и тревожност“, пишат още авторите на изследването.

Източник: FOX News