Токсикологът Райън Марино е видял отблизо реакциите на деца, отровени с течен никотин от електронни цигари. „Едно младо момче, което дойде в спешното отделение, получи силно гадене, диария и повръщане и се нуждаеше от интравенозни течности за лечение на дехидратацията си. Децата също могат да станат замаяни, да загубят съзнание и да страдат от опасни спадове на кръвното налягане. В най-тежкия случай, който съм виждал, лекарите приеха момче в отделението за интензивно лечение, защото не можеше да диша, споделя Марино.

Хиляди деца годишно са изложени на течния никотин в електронните цигари, известни още като вейпове. За малко дете дори няколко капки могат да бъдат фатални. Случаите на излагане на никотин, свързано с вейпинг, докладвани на центровете за отравяния, достигнаха най-високото си ниво през 2022 г. Вейповете за многократна употреба са предназначени да задържат течен никотин в централен резервоар, което ги прави опасни за децата. Дори вейпове, които изглеждат по-устойчиви на деца – защото никотинът им е запечатан в подвижна касета – представляват риск, тъй като касетите могат да бъдат отворени. А някои електронни цигари за еднократна употреба – сега най-продаваният тип на пазара, позволяват на потребителите да правят хиляди всмуквания и съдържат толкова никотин, колкото множество кутии цигари.

Много електронни цигари и течности изглеждат предназначени да се харесат на децата, с пастелни опаковки, имена като „Candy King“ и аромати на дъвка и малина. Това прави вейповете много по-примамливи и опасни от традиционните цигари, които имат по-ниски дози никотин и горчив вкус, който често кара децата бързо да ги изплюят. Сенатор Ричард Блументал, който е съавтор на законодателството от 2016 г., е категоричен, че ще настоява за разширяване на изискването за защитени от деца опаковки на електронни цигари за еднократна употреба. „Всеки ден, в който ароматизираните електронни цигари са на пазара, е още един ден, в който децата могат да бъдат привлечени от тези опасни, а понякога и смъртоносни продукти“, казва той.

Броят на сигналите до центровете за контрол на отравянията с електронни цигари се е увеличил повече от два пъти от 2018 г., според анализ на FDA. Центровете за контрол на отравянията съобщават за повече от 7000 излагания на хора от всички възрасти, свързани с вейпинг, от 1 април 2022 г. до 31 март 2023 г. Според FDA, 43 от тези експозиции са довели до хоспитализация и допълнителни 582 до друго медицинско лечение. Около половината от докладите на токсикологичните центрове нямат информация дали пациентите се нуждаят от медицинска помощ. Близо 90% от експозициите включват деца под 5 години. Авторите на доклада казват, че техният брой вероятно подценява проблема, като се има предвид, че центровете за контрол на отравянията не се свързват във всеки случай.

Източник: News-Medical.Net