Прекомерното гледане на телевизия като дете може да доведе до по-висок риск от употреба на тютюн и хазартни разстройства в зряла възраст, показва ново проучване на университета в Отаго. Изследователите са използвали данни от Мултидисциплинарното проучване на здравето и развитието на Дънидин, за да проучат как гледането на телевизия в детството е свързано с риска от разстройство, свързано с употребата на вещества или необичайно залагане в зряла възраст.

Авторът на изследването д-р Хелена Маканали казва, че проучването показва, че прекомерното гледане на телевизия в свободното време на възраст между 5 и 15 години може да бъде рисков фактор за развитието на по-късни разстройства. „Хората често говорят за гледането на телевизия като пристрастяване; това изследване показва, че за някои хора гледането на телевизия може да бъде ранен израз на пристрастяващо разстройство или може да доведе до по-късни разстройства, свързани с вещества и други пристрастяващи разстройства“, казва тя.

Прекарването на време в гледане на телевизия по време на детството и юношеството е свързано с по-висок риск от алкохол, тютюн, разстройства, свързани с канабиса, и хазартна зависимост в зряла възраст. За тютюна и хазарта тези асоциации са независими от други потенциални влияния върху тези резултати като пол, социално-икономически статус и мерки за самоконтрол в детството. Съавторът, професор Боб Хенкокс, казва, че прекомерното гледане на телевизия през свободното време в детството и юношеството е свързано с редица по-лоши резултати за здравето и благосъстоянието на възрастните, но „доколкото ни е известно, това изследване е сред първите, които оценяват колко често срещано, но потенциално пристрастяващо поведение, като например гледането на телевизия, е свързано с по-късно психоактивно разстройство и проблеми с хазарта“.

„Агенциите за обществено здравеопазване положиха големи усилия в застъпничеството за по-безопасна употреба на алкохол и безопасни сексуални практики; подобни кампании могат да се използват за застъпничество за безопасно използване на екрана. Предишната препоръка на Американската академия по педиатрия за среден дневен лимит от два часа време пред екрана може да остане разумно ръководство за свободното време пред екрана при деца и юноши“, казва още професор Хенкокс.

Източник: ScienceDaily