Вдишването на пара от електронна цигара може да попречи на имунните клетки от първа линия да функционират нормално, тъй като ново проучване показва, че дори умереното излагане на дим потиска активността на клетките. Резултатите са публикувани в Journal of Allergy and Clinical Immunology и предполагат, че вдишването на пара от електронна цигара уврежда неутрофилите – първата линия на защита в човешката имунна система. Констатациите са важни, тъй като предишни изследвания показаха, че увреждането на неутрофилите от пушенето на цигари може да доведе до дългосрочно увреждане на белите дробове. Изследователи от Университета в Бирмингам са взели кръвни проби от здрави донори, които никога не са пушили обикновени или електронни цигари. След това екипът е изложил неутрофилите, взети от кръвта, на 40 дръпвания, което според предишни изследвания е ниска дневна експозиция; половината от пробите са били изложени на съдържащи никотин пари, а останалите – на алтернативи без никотин. Резултатите от тестовете показват, че както в никотиновата, така и в неникотиновата група неутрофилите остават живи, но са „заклещени“ на място, което ги прави неспособни да се справят ефективно със заплахите за организма.

Д-р Аарън Скот, доцент по респираторни науки в Бирмингамския университет и водещ автор на проучването, споделя: „Установихме, че след краткотрайно излагане на ниско ниво на изпарения от електронни цигари клетките остават живи, но вече не могат да се движат толкова ефективно и не са в състояние да изпълняват нормалните си защитни функции. Интересно е, че парите от електронни течности, които не съдържат никотин, имат същите отрицателни ефекти като парите от електронни течности, които съдържат никотин. Нашите данни допълват настоящите доказателства, че електронните цигари не са безвредни, и подчертават необходимостта от финансиране на по-дългосрочни проучвания при вейпърите“.

По-нататъшни експерименти с неутрофили, изложени на изпарения от електронни цигари, предполагат, че натрупването на микрофиламенти в клетките, които не са в състояние да се пренаредят правилно, е причина за потискането на нормалната функция на клетките. Актинът обикновено се намира под формата на малки нишки в клетките и се пренарежда в мрежа, за да помогне на клетката да промени формата си. Тази функция се използва от неутрофилите, за да могат те да се придвижват към заплахите и да ги обграждат, за да ги унищожат. Екипът е забелязал, че в неутрофилите, които са били изложени на изпарения от електронни цигари, независимо дали съдържат никотин или не, има високи концентрации на филамента F-актин. Натрупването на F-актин е довело до това, че имунните клетки са по-малко способни да се движат и да функционират типично.

Дейвид Тикет, професор по респираторна медицина в Бирмингамския университет, клиничен ръководител на University Hospitals Birmingham (UHB), NHS Foundation Trust, и съавтор на статията, казва: „Обикновено неутрофилите защитават белите дробове, като се придвижват от кръвта до мястото на евентуално увреждане, след което използват редица защитни функции, за да предпазят белия дроб. Следователно наблюдаваното въздействие, което парите от електронната цигара са оказали върху тяхната подвижност, е сериозно обезпокоително и ако това се случи в организма, би направило тези, които редовно използват електронни цигари, по-застрашени от респираторни заболявания“.

Източник: Medical Xpress