В изследване върху мишки, целящо да проучи въздействието на основното психоактивно съединение на марихуаната – THC, върху мозъците на тийнейджърите, изследователи от университета „Джонс Хопкинс“ откриват промени в структурата на микроглиите, които са специализирани мозъчни имунни клетки, способни да влошат генетичното предразположение към шизофрения. Констатациите, публикувани на 25 октомври в списание Nature Communications, кореспондират с нарастващите доказателства за риск за развитието на мозъка при юноши, които пушат или ядат продукти с марихуана.

„Употребата на марихуана за развлечение и за медицински цели бързо се разраства, а тийнейджърите са особено уязвими към дългосрочните отрицателни ефекти на THC“, казва проф. Ацуши Камия от Медицинския факултет на университета „Джонс Хопкинс“. „Знаем, че концентрацията на THC в растенията марихуана се е увеличила четири пъти през последните 20 години, което представлява особена опасност за юноши, които са генетично предразположени към психоактивни разстройства, включително шизофрения“, допълва ученият. Микроглиалните клетки са специализирана подгрупа от имунни клетки, наречени мозъчни резидентни макрофаги, които се намират в централната нервна система. Те играят пряка роля в комуникацията между неврони, имунния отговор и здравословното развитие на мозъка. В юношеството микроглиалните клетки играят критична роля в съзряването на мозъка, свързано със социалната и когнитивната функция чрез подрязване на синапса и секретиране на химически предаватели. Структурните промени може да променят мозъчната система за свързване и съобщения във все още развиващите се мозъци на тийнейджъри.

За да тестват идеята си, изследователите са използвали генетично модифицирани мишки с мутация, която имитира генетичен риск от психиатрични разстройства при хората, заедно с нормални мишки като група за сравнение. Мишките, носещи мутацията, показват промени в мозъка със или без THC, по-специално в областите, отговорни за емоциите, ученето и паметта. По време на юношеството на мишка, животните както от генетично променените, така и от нормалните групи са третирани или с ежедневни единични инжекции с THC, или с доброкачествен физиологичен разтвор. След 30 дни инжекции, мишките получават три седмици почивка, преди да бъдат извършени поведенчески тестове за оценка на тяхното психосоциално развитие. Тестовете включват усещане за миризми, разпознаване на обекти, социално взаимодействие и памет. Изследователите също са използвали флуоресцентно оцветяване за измерване на броя и морфологията на микроглиалните клетки в мозъците на животните.

Резултатите показват, че мишки, изложени на THC, имат повишена микроглиална апоптоза (програмирана клетъчна смърт) и намаляването на броя на микроглиите при мишки с генетична мутация и THC е с 33% по-високо, отколкото при нормалните мишки с THC. Намаляването на микроглията е особено присъстващо в префронталния кортекс на мозъка, който е отговорен както при мишките, така и при хората за паметта, социалното поведение, вземането на решения и други изпълнителни функции.

Източник: Newswise