Тенденцията сред децата да пият често газирани напитки с кофеин може да показва по-висок риск от консумация на алкохол в бъдеще, показват нови изследвания. В проучване на над 2000 деца в САЩ на възраст между девет и десет години, тези, които съобщават, че пият такива напитки всеки ден, се оказват два пъти по-склонни да заявят, че са пили алкохол. Публикувани в списание „Substance Use & Misuse“, резултатите от проучването показват също, че ежедневно употребяващите газирани напитки с кофеин са по-импулсивни и имат по-лоша работна памет. Всяка от констатациите взема под внимание други фактори като фамилна история на употреба на наркотици и ниско образование на родителите.

Въпреки че силните връзки между консумацията на кофеинови напитки и бъдещата употреба на вещества са добре документирани в юношеството и възрастните, откритията на екип от корейски изследователи са първите, които демонстрират подобни резултати при малки деца. При тийнейджъри предишни изследвания показват, че тези, които редовно пият енергийни напитки, са пет пъти по-склонни да употребяват алкохол или марихуана в рамките на една до две години. Тази нова статия използва данни от Проучването на когнитивното развитие на мозъка на подрастващите – голямото изследване на развитието на мозъка и здравето на децата в Съединените щати.

Екипът е имал за цел не само да види дали има връзка между употребата на алкохол и консумацията на газирани напитки с кофеин при по-малките деца, но също така да разбере по-добре връзката между пиенето на напитката и добре известни рискови фактори за разстройство при употреба на вещества, като намалена работна памет и повишена импулсивност. За да тестват тези когнитивни функции, на децата са дадени поредица от задачи, докато мозъчната им активност е записана. Например, в една задача участниците трябва да определят дали представеният им обект е същият като този, показан в два предходни опита. Резултатите показват, че високата импулсивност и ниската работна памет са значително свързани с ежедневната консумация на газирани напитки с кофеин.

Интересното е, че децата, които редовно пият такива, също показват различна мозъчна активност в сравнение с техните непиещи връстници. Например, когато изпълняват задачата за контрол на импулса, ежедневните употребяващи показват по-ниска активност в мозъчна област, наречена преден цингуларен кортекс. Тя често се наблюдава при деца с хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието и лица с нарушения, свързани с употребата на вещества. Междувременно, в теста за работна памет, ежедневните употребяващи показват по-малко активиране в мозъчна област, наречена долна фронтална извивка, която е част от фронталния лоб. Предишни проучвания показват, че намаленото активиране във фронталния кортекс е свързано с по-нисък капацитет на работната памет.

Източник: Medical Xpress