Оралните никотинови паучове или снус – продукт, предлаган на пазара като алтернатива на цигарите, не помагат много за ограничаване на никотиновия глад на пушачите, според ново проучване. Учени в областта на общественото здраве от Центъра за изследване на тютюна към Държавния университет в Охайо докладват тези констатации в списанието „Addiction“. Никотиновите торбички са малки предварително порционирани торбички, пълни с никотинов прах, аромати, изкуствени подсладители и други химикали, които удължават срока на годност.

Предлагани на пазара като алтернатива на цигарите без тютюнев дим, тези продукти стават все по-популярни след навлизането им на потребителския пазар през 2016 г. Водещият автор д-р Бритни Келър-Хамилтън, казва, че тези продукти са привлекателни за настоящите пушачи, защото съдържат по-малко известни канцерогени и токсини от другите тютюневи изделия и могат да се използват на закрито, където пушенето е забранено. Изследователите, обаче, са загрижени, че ако не бъдат регулирани, те биха могли да доведат до увеличаване на употребата на никотинови продукти сред младите хора, вместо да намалят риска от рак сред пушачите.

За настоящото проучване изследователите са оценили дали никотиновите торбички с различни нива на концентрация на никотин са повече или по-малко привлекателни за пушачите. Те са открили, че пушачите имат много по-голям скок на никотин в кръвните си нива и много по-рязко облекчаване на симптомите на жажда при пушене, отколкото когато използват никотинови паучове с ниски и по-високи дози. Този пик на никотин, измерим в кръвта, се появява около пет минути след пушене, обяснява д-р Келър-Хамилтън. При никотиновите торбички това е много по-постепенен процес, подобно на други бездимни тютюневи изделия – и обикновено отнема от 30 минути до един час, за да се постигне максимална ефективност, което означава чувството на облекчение от симптомите на жажда. Същото важи и за намаляването на нивата на никотин – това е много по-плавен спад, както и за пероралните торбички.

Поради това, казва тя, е разумно да се види как жаждата за незабавно удовлетворение от пушенето на цигари е по-привлекателна от пероралните никотинови торбички за хора, които вече изпитват никотинова зависимост. „Нашето предизвикателство е да подходим към регулирането на никотиновите торбички, за да ограничим привлекателността им сред младите хора, като същевременно ги направим по-привлекателни за възрастните пушачи, които биха видели ползи за здравето, като преминат от цигари – които имат най-тежко въздействие върху здравето при продължителна употреба – към никотинови торбички“, отбелязва специалистът. „Пристрастяването към никотина е проблем за много хора и повечето настоящи пушачи изразяват желание да спрат, но често не успяват, защото е предизвикателство да спреш – още повече това да е дългосрочно. Пушачите, които се опитват да направят по-здравословен избор или да спрат да пушат цигари, трябва да говорят с доставчиците на здравни услуги или да се обадят на линията за отказване от цигарите в държавата си, за да намерят най-добрите възможности за спиране на тютюнопушенето“, допълва тя.

Източник: Medical Xpress