В световен мащаб правителствата все още не правят достатъчно, за да се справят с вредите за здравето и благосъстоянието от хазарта, според първия в света преглед, ръководен от Университета в Глазгоу. Статията „Подходи на общественото здраве към хазарта: Глобален преглед на законодателните тенденции“, публикувана в списание „The Lancet Public Health“, установява, че въпреки че вредата от хазарта все повече се признава в законодателството по света, изглежда, че има липса на желание сред политиците да се обърнем към него по смислен начин. Съществува и огромен фокус върху контролирането на отделните потребители, вместо върху контролирането на хазартната индустрия. Прегледът, който е направен в сътрудничество с базирания в Университета в Хелзинки Център за изследване на пристрастяването, контрола и управлението, събира данни от държави, които са въвели големи законодателни промени в хазарта между 2018 г. и 2021 г.

Изследователят на проекта д-р Дария Ухова от Факултета по социални и политически науки на Университета в Глазгоу казва: „Вредният хазарт е широко признат като проблем за здравето и благосъстоянието, с въздействия, които могат да бъдат опустошителни, включително повишен риск от опити за самоубийство и високи нива на задлъжнялост. Виждаме от други области, като тютюна и алкохола, че ефективното предотвратяване на вредите често изисква строг контрол на индустрията и на средата, в която се предлагат тези продукти. Нашият преглед показва, че това обучение все още не е преведено в действие срещу вредата от хазарта. Нашите открития показват, че дори в контексти, в които вредата от хазарта е призната на законодателно ниво, всеобхватният фокус е върху вредата на индивидуално ниво, а не върху вредата за другите и/или по-широката социална и икономическа вреда. Фокусът на превенцията е насочен към „насърчаване“ на индивидуалния контрол и отговорност, а не към регулиране на практиките в хазартната индустрия и дизайна на продуктите“.

Центърът за изследване на пристрастяването, контрола и управлението към Университета в Хелзинки е сред първите, които препоръчват да се възприеме глобален подход за преразглеждане на законодателството в областта на хазарта. Д-р Вирве Марионно от Университета в Хелзинки казва: „Сравнителното разбиране на различните законодателни и регулаторни подходи към вредата от хазарта е от решаващо значение. Хазартът причинява сериозни вреди в световен мащаб, но отговорите на политиката на тази вреда са разпръснати и нестандартизирани. Нашите открития подкрепят политиците чрез предоставяне на препоръки за дългосрочни политически насоки, междуюрисдикционно сътрудничество и стратегическо планиране за това как да се обърне внимание на хазарта като проблем на общественото здраве в националното законодателство и в световен мащаб“.

Според д-р Ухова, веднъж въведено, законодателството за хазарта може да бъде изключително трудно за промяна. „Цикълът на политиката е дълъг и може да продължи с години; законодателството, което се пише днес, може да бъде в сила поне още десетилетие. В крайна сметка, ако правителствата са сериозни относно справянето със здравните проблеми, произтичащи от вредата от хазарта, те трябва да спрат само да говорят за промени и да се заемат сериозно с приемането на системни решения за това как хазартът се предоставя – и насърчава – в съответните им страни“.

Източник: Medical Xpress