Когато тийнейджъри и млади хора видят про-тютюнево съдържание в социалните медии, те са изправени пред по-големи рискове. Те са по-склонни да съобщават за употреба на тютюневи изделия като електронни цигари (вейпове), по-вероятно е да започнат да използват тези продукти за първи път и е по-малко вероятно да ги смятат за вредни. Алгоритмите, програмирани за автоматично премахване на реклами на тютюневи изделия, са предназначени да предпазват младите хора, но те не винаги работят или не се прилагат достатъчно добре от социалните медийни платформи, според Джулия Васи, изследовател на здравното поведение. „Публикациите, които популяризират тютюн, са забранени от платформи като TikTok и Meta, но проучванията показват, че само малка част от това съдържание се премахва“, казва Васи.

Ново проучване, ръководено от нея и изследователя от Медицинското училище в Харвард Крис Кенеди, използва форма на изкуствен интелект (AI), известна като компютърно зрение, за да проследи разпространението на различни теми, свързани с тютюна в социалните медии, установявайки, че част от съдържанието се е увеличило до 100% между 2019 г. и 2022 г. Резултатите са публикувани в списание Nicotine & Tobacco Research.

Докато предишни такива проучвания, анализиращи електронните цигари в публикации в социалните медии, са разглеждали широко съдържанието, свързано с електронните цигари (включително генерирано от потребителите и промоционално съдържание), настоящото проучване е първото, което се фокусира конкретно върху публикации на влиятелни лица в TikTok. Васи и нейните колеги са започнали с изграждането на модел на компютърно зрение, който използва AI за идентифициране на специфични характеристики във визуални данни, като снимки или видеоклипове. Използвайки набор от данни от 6999 изображения от Instagram, те са обучили алгоритъма да разпознава обекти, свързани с употребата на електронни цигари. Чрез обучение на модела да прави разлика между различни типове тютюнево съдържание, изследователите са в състояние да проникнат в специфичните типове продукти за електронни цигари, които се рекламират. Васи и екипът й са го използвали, за да анализират 14 072 видеоклипа в TikTok, публикувани от „микро-инфлуенсъри“. Тези потребители имат между 1000 и 100 000 последователи и получават голям брой харесвания и коментари за своите публикации.

Изследователите са установили, че разпространението на устройствата се е увеличило с 33% между 2021 г. и 2022 г., докато това на имената на аромати на течности за вейпове и марките на електронни цигари се е увеличило с около 100% между 2019 г. и 2022 г. Предупредителните етикети за никотин също са се увеличили с течение на времето, показвайки се в 3% от видеоклиповете на TikTok, анализирани от 2019 г., и в 9% от анализираните видеоклипове от 2022 г. В допълнение към тези констатации, проучването предлага прозрения за най-ефективния начин за изучаване на съдържанието на тютюн в социалните медии в бъдеще. Докато рецензентите са склонни да намират обекти, свързани с тютюна, с по-висока точност от компютрите, AI алгоритъмът може да обработва много по-големи набори от данни. По-голям размер на извадката или подобрена архитектура на модела може да помогне за компенсиране на малко по-ниските нива на точност, сочейки компютърното зрение като обещаващ инструмент за преглед на непрекъснато нарастващия набор от съдържание в социалните медии.

Източник: Medical Xpress