Широко разпространената употреба на канабис и неговата повишена сила са довели до увеличаване на свързаните с канабиса психиатрични състояния, според нова статия на Медицинския факултет на Университета на Мериленд, публикувана в New England Journal of Medicine. Тя подчертава спешната необходимост лекарите да проверяват и лекуват пациенти, които изпитват симптоми на разстройство, свързано с употребата на канабис. Почти всеки пети американец на възраст 12 и повече години е използвал канабис през 2021 г., според статията, а повече от 16 милиона отговарят на критериите за разстройство, свързано с употребата на канабис, както е посочено в Диагностичния и статистически наръчник за здравни разстройства на Американската психиатрична асоциация. Младите хора на възраст от 18 до 25 години са непропорционално засегнати. Прегледът установява, че повече от 14% от тези в тази възрастова група са имали разстройство, свързано с употребата на канабис.

„В общественото пространство има много дезинформация относно канабиса и неговите ефекти върху психичното здраве, като мнозина приемат, че това вещество е безопасно за употреба и няма странични ефекти“, казва професорът по психиатрия Дейвид Горелик. „Важно е лекарите и обществеността да разберат, че канабисът може да има ефект на пристрастяване и да разпознават признаците и симптомите, за да бъдат правилно диагностицирани и лекувани“, допълва той.

Разстройството при употреба на канабис се определя като проблемна употреба. Симптомите включват невъзможност за контролиране на употребата му въпреки негативните странични ефекти като проблеми на работа или в училище. Най-често се среща при хора, които употребяват канабис повече от четири дни в седмицата. Докато основните рискови фактори са честотата и продължителността на употребата на канабис, наличието на друго разстройство, свързано с употребата на вещества или друго психично състояние, също увеличава вероятността от диагнозата. „Почти 50% от хората с разстройство, свързано с употребата на канабис, имат друго психиатрично състояние, като тежка депресия, посттравматично стресово разстройство или генерализирано тревожно разстройство“, казва проф. Горелик. „Жизненоважно е пациентите да търсят правилното психиатрично лечение, за да се справят с рисковите си фактори“.

Физическите признаци и симптоми на разстройство, свързано с употребата на канабис, могат да варират от пожълтяване на върховете на пръстите до повишена депресия и тревожност по време на употреба на канабис. За да бъдат правилно диагностицирани от клиницист обаче, пациентите трябва да отговарят на два или повече критерия за разстройство при употреба на канабис. Те включват лошо представяне в училище или работа или пропускане на важни семейни задължения поради употребата на канабис. Изпитването на симптоми на абстиненция или желание за канабис са други симптоми.

Източник: Medical Xpress