Дори след като са преживели епизоди на психоза, много млади хора, които употребяват марихуана, не са сигурни, че искат да се откажат от наркотика, показват нови изследвания. Канабисът отдавна се свързва с повишен риск от психоза – опасно психиатрично състояние, при което хората губят връзката си с реалността. Въпреки това, много хора с психоза не се тревожат за употребата на вещества, докато това не им повлияе пагубно, и дори тогава те са много неохотни да говорят за това“, казва водещият автор на изследването Нийли Майърс от Университета в Далас. „Подрастващите могат да гледат на употребата на вещества като на начин да бъдат социални и да управляват собственото си здраве – например да намалят безпокойството или физическата болка – но употребата на вещества като канабис може да влоши състоянието им“, посочва Майерс.

Нейният екип публикува своите открития наскоро в списанието Early Intervention in Psychiatry. В проучването Майърс и нейните колеги са провели интервюта с продължителност до час и половина с 18 младежи на възраст от 18 до 30 години. Разговорите са били фокусирани върху нагласите на младите хора към употребата на вещества. Повечето са се съгласили, че намаляването на употребата на вещества (включително канабис) вероятно е добра идея, но мнозина са споделили колебание, когато е станало дума за плюсовете и минусите от това. Изследователите отбелязват, че след широкото легализиране употребата на марихуана сред тийнейджърите вече е достигнала 30-годишен връх. Това означава, че може да са необходими по-добри подходи за подпомагане на младите хора да се справят с употребата на канабис.

Много участници в новото проучване смятат, че помощта може да дойде от връстници, които насърчават по-здравословни алтернативи на употребата на трева или ако им бъдат предложени „стратегии“ (различни от употребата на канабис), за да облекчат психологическата или физическата им болка.

Източник: Medical Xpress