Тийнейджърите, които пушат, пият или употребяват трева, са по-склонни да бъдат емоционално разстроени и да имат мисли за самоубийство, установява ново проучване. При тези младежи има по-голяма вероятност да мислят за самоубийство, да се чувстват депресирани или тревожни, да имат психотични епизоди и да проявяват невнимание или хиперактивност, съобщават изследователите в своя публикация в списанието JAMA Pediatrics. Например, мислите за самоубийство се появяват около пет пъти по-често сред тези, които употребяват вещества ежедневно или почти ежедневно, в сравнение с тези, които не го правят. Увеличаване на психиатричните симптоми се наблюдава дори сред тийнейджъри с относително ниски нива на употреба, отбелязват изследователите.

Резултатите „силно подкрепят идеята, че усилията за скрининг, превенция, интервенция и политика трябва да се насочат цялостно към целите извън употребата на вещества“, като например въздействието върху психичното здраве от употребата на наркотици, казва водещият автор на изследването Брендън Терво – Клемънс от Медицинския факултет на Университета в Минесота. Също така, тези усилия може да не са непременно специфични за дадено вещество, а по-скоро да отразяват многостранните нужди от психично здраве на всички юноши, които употребяват вещества, добавя Терво – Клемънс.

За целите на проучването екипът анализира резултатите от изследване на повече от 15 000 ученици в гимназията в Масачузетс през 2022 и 2023 г. „Ние се опитахме да определим дали употребата на вещества е свързана в зависимост от дозата с различни психиатрични симптоми в голяма извадка от гимназисти и дали тези асоциации се различават в зависимост от вида на използваното вещество“, казва главният автор на изследването Ранди Шустър. Изследователите установяват, че всяко от трите вещества е свързано с увеличаване на мислите за самоубийство, симптомите на депресия и тревожност, психотични преживявания и разстройство с дефицит на вниманието/хиперактивност. Проучването обаче не може да установи причинно-следствена връзка между употребата на вещества и психичните проблеми. Освен това то не може да каже в каква посока се движи връзката – дали тийнейджърите се обръщат към наркотиците, за да се самолекуват с психиатричните си проблеми, или наркотиците са причината за тези проблеми. Сега Шустър ръководи последващо проучване, което ще изследва допълнително връзката и времето на употребата на вещества и психиатричните симптоми.

Източник: HealthDay