Най-крадените книги от рафтовете на обществените библиотеки в Сан Франциско не са най-горещите нови романи или пикантни мемоари. Те са книги за възстановяване от пристрастяване. Сега градските власти искат да осигурят универсален достъп до безплатни книги за възстановяване от наркотици, включително книгата за възстановяване от 12 стъпки на Анонимни алкохолици. Градският надзорник на Сан Франциско Мат Дорси във вторник представи законодателство за разширяване на пилотна програма за безплатно разпространение на книги за възстановяване от пристрастяване в 28 обществени библиотеки в града. Рекордните 806 души са починали от свръхдоза наркотици в града миналата година. Ако бъде одобрен, Сан Франциско ще бъде първият град в САЩ, който ще направи това, тъй като общностите се сблъскват с безпрецедентна криза с фентанил.

Библиотеката стартира пилотна програма миналия април за разпространение на такива материали в главната библиотека и два филиала. Оттогава те са раздали повече от 3200 книги за борба с пристрастяването. Градският библиотекар Майкъл Ламбърт казва, че досега библиотеката е похарчила около 40 000 долара за пилотната програма. „Градът и окръгът Сан Франциско, подобно на много градски среди, виждат много хора, които се борят с пристрастяване и злоупотреба с вещества, така че ние осъзнаваме, че имаше възможност обществената библиотека да изпълни нашата роля“, посочва той.

Ламбърт споделя, че трите библиотеки в пилотната програма разполагат с около 75 книги за възстановяване от употребата с вещества във всеки един момент. Двата клона изискват повече на всеки няколко месеца, но основната библиотека трябва да ги попълва на всеки шест седмици. Основната библиотека е близо до градските квартали Tenderloin и South of Market, които изобилстват от публична употреба и разпространение на наркотици, и се посещава от бездомни хора, които търсят безопасно място.

Програмата идва, след като служителите на библиотеката забелязват, че постоянно трябва да попълват книги за възстановяване от злоупотреба с вещества, особено програмата от 12 стъпки на Анонимни алкохолици, известна като „Голямата книга“. „Лечението от наркотици и алкохол със сигурност може да спаси животи, но програмите за възстановяване са това, което наистина променя животите в дългосрочен план“, казва Дорси, възстановяващ се пристрастен към метамфетамин. Сю Бетс, която е в петата си година на трезвеност от метамфетамин и алкохол, отбелязва, че първата стъпка в пътуването й към възстановяване е започнала, след като е закупила книга от LifeRing Secular Recovery, организация за възстановяване от употребата на вещества в района на залива. „Когато четете книга, това е много лично време, когато можете да бъдете честни със себе си“, казва Бетс, която сега е временен изпълнителен директор на LifeRing. Работната книга, която помага на Бетс, вече се предлага като част от пилотната програма на библиотеката.

Източник: FOX News