Излагането на алкохол на телевизионния екран е важен проблем, особено когато се показва пиене на непълнолетни. По-голямото представяне на консумация алкохол е свързано с повишен риск от започване на употреба на алкохол в по-млада възраст и повишена вероятност от редовно пиене или препиване сред младите хора. Но въпреки опитите да се харесат на младата аудитория, новите филми не отразяват повечето от нагласите на поколението Z към пиенето. Всъщност изследванията показват, че младите хора все повече отхвърлят алкохола.

Доклад на Съвета за борба с рака от 2023 г. установява, че през 1996 г. 90% от австралийските ученици от средното училище на възраст 16-17 години съобщават, че са пили алкохол през последната година. До 2023 г. това е спаднало до 64%. Докладът също така установява, че неотдавнашното рисково пиене – тоест консумацията на пет или повече алкохолни напитки всеки ден през последната седмица – сред 16- и 17-годишните е намаляло, спадайки от 22% през 1996 г. на 9% през 2023 г. Тази тенденция не е уникална за Австралия. Поколението Z по света пие много по-малко алкохол от предишните поколения. Но тепърва предстои да видим този спад, отразен във филмите и телевизионните предавания, насочени към младите хора.

Анализ от 2019 г. стига до извода, че алкохолът остава най-често изобразяваното вещество във филмите, а употребата на вещества (включително алкохол) на екрана е по-често изобразявана като имаща неутрални или възнаграждаващи последици (като повишена популярност), в сравнение с неблагоприятни последици (като повръщане или главоболие). Една пета от тийнейджърските герои са показани да пият алкохол, а почти половината от анимационните филми показват употреба на алкохол. Един ярък пример е „Рататуй“ (2007). Този филм на Disney-Pixar е толкова обичан от поколението Z, че беше превърнат в мюзикъл на TikTok. Филмът показва алкохол цели 60 пъти, въпреки че е класифициран като подходящ за всички възрасти.

Алкохолните изображения не се ограничават до филми или телевизионни предавания. Скорошни изследвания откриха повече алкохол в стрийминг съдържание от Amazon и Netflix, отколкото в телевизионно излъчване. И въпреки големия обем изображения на алкохол на екрана, изследването показва, че филмите изобразяват излагане на алкохол почти пет пъти по-често, отколкото средностатистическият възрастен си мисли, че го правят.

Източник: Medical Xpress