Потребителите на електронни цигари с ограничена история на пушене имат подобни промени в ДНК на специфични клетки на бузите като тези на тютюн, установява ново проучване, ръководено от изследователи от UCL (University College London) и Университета на Инсбрук. Това проучване е стъпка в подпомагането на изследователите да изградят по-задълбочено разбиране за дългосрочните ефекти от електронните цигари върху здравето. Въпреки че не показват, че електронните цигари причиняват рак, проучванията с дългосрочно проследяване са важни, за да се прецени дали електронните цигари имат вредни ефекти и, ако да, какви са те.

Проучването, публикувано в Cancer Research, анализира епигенетичните ефекти на тютюна и електронните цигари върху метилирането на ДНК в над 3500 проби, за да изследва въздействието върху клетките, които са пряко изложени на тютюн (например в устата) и тези, които не са директно изложени (например в кръвта или цервикалните клетки). Епигеномът се отнася до допълнителен слой информация, който е насложен върху нашия генетичен материал – ДНК. Докато ДНК може да се сравни с хардуера на компютъра, епигенетиката е сравнима със софтуера на компютъра и определя как, къде и кога се изпълняват програмите, използвани от компютъра. Епигеномите се променят през целия ни живот и могат да бъдат повлияни от различни генетични или негенетични фактори – включително стареене, начин на живот, излагане на хормони, химикали и фактори на околната среда и дори стрес и психологическа травма. Един често изследван тип епигенетична модификация се нарича ДНК метилиране.

Изследователите откриват, че епителните клетки (клетки, които обикновено покриват органите и често са клетките на произхода на рака) в устата показват значителни епигеномни промени при пушачите. Важно е, че тези промени са допълнително повишени при рак на белите дробове или предракови заболявания (анормални клетки или тъкани, които имат потенциал да се развият в рак), в сравнение с нормалната белодробна тъкан, подкрепяйки идеята, че епигенетичните промени, свързани с тютюнопушенето, позволяват на клетките да растат по-бързо. Публикацията също така включва нови данни, показващи подобни епигеномни промени, наблюдавани по същия начин в клетките на потребители на електронни цигари, които са пушили по-малко от 100 цигари в живота си.

„Това е първото проучване, което изследва въздействието на тютюнопушенето и вейпинга върху различни видове клетки – а не само върху кръвта“, казва д-р Киара Херцог. „Не можем да кажем, че електронните цигари причиняват рак въз основа на нашето проучване, но ние наблюдаваме, че потребителите на електронни цигари проявяват някои подобни епигенетични промени в букалните клетки като пушачите и тези промени са свързани с бъдещо развитие на рак на белия дроб при пушачи. Допълнителни проучвания ще трябва да разберат дали тези функции могат да се използват за индивидуално прогнозиране на рака при пушачи и потребители на електронни цигари“, допълва тя.

Източник: Medical Xpress