Жените от млада до средна възраст, които съобщават, че пият осем или повече алкохолни напитки на седмица – повече от една на ден средно – са значително по-склонни да развият коронарна болест на сърцето в сравнение с тези, които пият по-малко, установява проучване. Рискът е най-висок както сред мъжете, така и сред жените, които съобщават за тежко епизодично пиене или препиване, а връзката между алкохола и сърдечните заболявания изглежда е особено силна сред жените. Проучването се фокусира върху хора на възраст от 18 до 65 години и е сред най-големите и разнообразни проучвания досега, изследващи връзките между алкохола и сърдечните заболявания. Сърдечните пристъпи и други форми на сърдечни заболявания се увеличават сред по-младото население в САЩ, което подхранва загрижеността за влошаване на здравните резултати. В същото време употребата на алкохол и прекомерното пиене са станали по-често срещани сред жените, отколкото през предишните десетилетия.

„Когато става въпрос за прекомерно пиене, както мъжете, така и жените с прекомерна консумация на алкохол са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания“, казва кардиологът д-р Джамал Рана. „За жените откриваме постоянно по-висок риск дори без прекомерно пиене. Не очаквах тези резултати сред жените в тази по-ниска възрастова група, защото обикновено виждаме повишен риск от сърдечни заболявания сред по-възрастните жени. Определено беше изненадващо“, коментира специалистът.

Изследователите са използвали данни от повече от 430 000 души, които са получили грижи в интегрираната здравна организация Kaiser Permanente в Северна Калифорния, включително близо 243 000 мъже и 189 000 жени. Участниците са били на средна възраст 44 години и не са имали сърдечни заболявания в началото на проучването. Информацията за приема на алкохол от участниците е събрана по време на посещения за първична медицинска помощ, като се използва стандартната инициатива за скрининг на здравната организация „Алкохолът като жизненоважен знак“, която включва визуални справочни плакати, за да помогне на пациентите да оценят количествата алкохол според стандартните измервания.

Изследователите са анализирали връзката между нивото на прием на алкохол, докладвано от участниците в рутинни оценки от 2014–2015 г., и диагнозите на коронарна болест на сърцето през последвалия четиригодишен период. Коронарна болест на сърцето възниква, когато артериите, които доставят кръв към сърцето, се стесняват, ограничавайки кръвния поток. Това състояние може да причини болка в гърдите и остри събития, като сърдечен удар. Въз основа на оценките на собствените си отчети изследователите са категоризирали общия прием на алкохол на участниците като нисък (едно до две питиета седмично за мъже и жени), умерен (три до 14 питиета седмично за мъже и три до седем питиета седмично за жени) или висок (15 или повече напитки седмично за мъже и осем или повече напитки седмично за жени).

Източник: Medical Xpress