Вейпингът вече е по-често срещан от пушенето на цигари сред младите хора, според нов доклад, координиран от Университета в Глазгоу и поръчан от Световната здравна организация. Това отразява изследването, което установява, че популярността на вейпинга сред младите хора в Обединеното кралство е нараснала през последните години. Броят на децата, които експериментират с вейпове, се е увеличил от 7,7% през 2022 г. на 11,6% през 2023 г., според проучване, проведено от организацията срещу тютюнопушенето Ash. Повечето от тези деца са искали да опитат вейп „от любопитство“. Други мотиви за използване на вейпове включват лесния достъп и вкусовете (младите хора са особено привлечени от плодови или десертни вкусове).

Но вейпингът носи много рискове за младите хора, включително увреждане на белите дробове и мозъка. Юношеството е деликатен период за развитието на мозъка. През това време мозъкът расте, променя се и образува нови връзки. Частите, които контролират емоциите и възнаграждението, се развиват по-бързо от тези, които помагат при планирането и самоконтрола. Това може да накара тийнейджърите да поемат повече рискове, като например употребата на вейпове. Никотинът, който се съдържа във вейповете, засяга тийнейджърите по различен начин от възрастните, тъй като техните мозъци са по-чувствителни към него. Мозъчните рецептори, засегнати от никотина, са важни за ученето и пристрастяването. Дори ниските нива на излагане на никотин могат да направят тийнейджърите по-склонни да се пристрастят към други вещества, да експериментират с рисково поведение или да развият проблеми с психичното здраве.

Никотинът може да има дълготраен ефект върху мозъка на подрастващите. Излагането на никотин може да навреди на способността на младите хора да учат и да се фокусират и да ги направи по-склонни да действат импулсивно, когато достигнат зряла възраст. Дори малко количество никотин може да бъде рисковано за тийнейджъри, които са предразположени към състояния като астма, което ги прави по-чувствителни към стрес и вероятно води до проблеми с настроението по-късно в живота. Младите хора, които вейпват, може да са по-склонни да започнат да пушат и да им е по-трудно да се откажат изобщо от употребата на никотин. И използването на продукти за вейпинг заедно с други продукти, съдържащи никотин, като цигари, например, може да бъде още по-лошо за тяхното здраве.

Източник: Medical Xpress