Дали подаръчните карти и парите са един от начините за облекчаване на кризата със свръхдоза наркотици? Броят на смъртните случаи от свръхдоза в Съединените щати се е удвоил от 2015 г. насам, надхвърляйки 106 000 смъртни случая през 2023 г. Въпреки че кризата със свръхдозите обикновено се нарича криза на предозиране с опиоиди, до 2021 г. приблизително 50% от токсикологичните доклади за свръхдоза и смърт показват доказателства за скорошна употреба на кокаин или метамфетамин. Тази поява на стимуланти често се нарича „четвъртата вълна“ на кризата със свръхдозата.

Въпреки че повече от три десетилетия се провеждат изследвания за разработване на лекарства за хора, пристрастени към кокаин и метамфетамин, досега нито едно не е одобрено от Американската администрация по храните и лекарствата. Въпреки това, една група изследователи се застъпва за надграждане на успеха на национална програма във Вирджиния и усилията в Калифорния за увеличаване на достъпа до лечение, наречено управление на извънредни ситуации. Управлението на извънредни ситуации е форма на поведенческа икономика, разработена през 90-те години на миналия век, която се фокусира върху стимулиране на поведението на пациентите, като получаване на материална награда или парична сума, когато те докажат чрез биологични тестове, че не са използвали стимуланти. Концепцията е толкова проста, колкото и изглежда мощна: плащайте за желания резултат. Изследователи редовно търсят стимули за всичко – от спиране на тютюнопушенето до подобряване на обслужването на пациентите в здравно заведение.

Въпреки че управлението на извънредни ситуации съществува от известно време, практиката поражда някои въпроси. „Има опасения, че то „плаща на пациентите за нещо, което така или иначе трябва да правят“, но факт е, че стимулирането на въздържанието е ефективно и приемливо за пациентите и доставчиците“, казва проф. Джеймс Маккей. Следващата стъпка, според него, трябва да бъде допълнително усъвършенстване на протоколите и подобряване на достъпа до лечението, така че да има потенциала да намали употребата на стимуланти.

Източник: Medical Xpress