Стресът в детството е свързан с по-ранна употреба на наркотични вещества, според проучване, представено в събота на ENDO 2024 – годишната среща на специалистите по ендокринология в Бостън, Масачузетс. Травматичните събития могат да увеличат риска от употреба на вещества при мъжете, докато стресът от околната среда и ранният пубертет може да увеличи риска за жените, установяват изследователите. Стресът в детска възраст най-често е причинен от малтретиране, пренебрегване и конфликти. Приблизително 20% от юношите в Съединените щати са преживели ранен житейски стрес в някакъв момент и тези преживявания влияят върху резултатите от здравословното им състояние като юноши и възрастни.

Изследователите са разгледали ефектите от стреса в детството и са открили, че той увеличава вероятността от по-ранна употреба на алкохол, никотин или употреба на канабис както при мъжете, така и при жените. Стресът в ранна възраст увеличава вероятността от по-ранна употреба на вещества при мъжете с 9–18%, а при жените с 13–20%. Стресът от околната среда повишава вероятността от ранна употреба на никотин и канабис при жените с 15–24%. Стресът от травматично събитие повишава вероятността при мъжете с 15-16%.

„Нашето проучване подкрепя връзката между стреса в детството и употребата на наркотични вещества от тийнейджърите, разширявайки разбирането за това как тази връзка може да се различава в зависимост от пола“, казва д-р Александра Донован. „Тези констатации могат да бъдат използвани за усъвършенстване на програмите за превенция в училищата, насърчавайки по-индивидуализиран подход“, допълва тя.

Източник: Medical Xpress