Необходими са нови предупредителни етикети върху опаковките на тютюневите изделия, за да мотивират и подкрепят спирането на тютюнопушенето, установява проучване на изследователи от университета в Отаго. Изследователите са попитали 27 души, които използват тютюн за ръчно свиване на цигари, как реагират на големите графични предупреждения върху опаковките. Проф. Джанет Хоек смята, че предупрежденията на пакетите са били много ефективни, за да разкажат на хората за рисковете за здравето от тютюнопушенето, но е необходимо опресняване. „Участниците в проучването споделиха, че предупрежденията са загубили въздействие, но също така признаха, че активно избягват да ги гледат, като развиха аргументи защо няма вероятност да бъдат лично засегнати от пушенето“, коментира тя.

Лани Теди, която също е част от изследователския екип, казва: „Ние знаем от други изследвания, че избягването и контрааргументите често показват по-голяма ангажираност с предупрежденията. Нашите открития обаче показват, че можем да ангажираме хората, които пушат повече. Предупрежденията не са променяни от въвеждането им и е време да помислим за нови подходи. Например, много предупреждения върху опаковката включват болни органи, които участниците трудно разпознават. Те смятат, че снимките с хора създават по-голяма съпричастност. Нашите участници идентифицираха и други теми, които намериха за по-мотивиращи и подходящи за ежедневния им живот. Те включват цената на тютюнопушенето, стреса от пристрастяването и многото вреди, които пушенето нанася на техните близки“.

Професор Хоек отбелязва, че вместо да продължаваме със съобщения, които създават страх, но не предлагат решения, би било по-ефективно да разнообразим предупредителното съдържание и да допълним тази информация с подкрепящи подробности. Тя посочва, че някои страни използват промоционални вложки за здравето, за да предложат съвети за отказване и да помогнат на хората, които пушат, да се чувстват по-уверени в способността си да откажат. „Като се има предвид, че предупрежденията на опаковката могат да събудят страх, важно е да покажем на хората ползите от отказването и да предоставим съвети, които могат да им помогнат да се откажат от тютюнопушенето“, споделя изследователят.

Източник: Medical Xpress