Алкохолът убива близо три милиона души годишно, съобщи Световната здравна организация във вторник, като добави, че макар смъртността леко да е спаднала през последните години, тя остава „неприемливо висока“. В последния доклад на здравната агенция на ООН за алкохола и здравето се казва, че алкохолът причинява почти един на всеки 20 смъртни случая в световен мащаб всяка година, поради шофиране в нетрезво състояние, насилие и злоупотреба с алкохол, както и множество заболявания и разстройства. В доклада се казва, че 2,6 милиона смъртни случая са били приписани на консумацията на алкохол през 2019 г. – най-новата налична статистика – което представлява 4,7 процента от всички смъртни случаи в света през тази година. Близо три четвърти от тези смъртни случаи са при мъже.

„Употребата на вещества сериозно уврежда индивидуалното здраве, увеличава риска от хронични заболявания, психични заболявания и трагично води до милиони предотвратими смъртни случаи всяка година“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Той посочи, че има „известно намаляване на консумацията на алкохол и свързаните с това вреди в световен мащаб от 2010 г. насам“. „Но здравното и социално бреме, дължащо се на употребата на алкохол, остава неприемливо високо“, продължи той, като подчерта, че по-младите хора са непропорционално засегнати. Най-високият дял от смъртните случаи, дължащи се на алкохол през 2019 г. – 13 процента – са сред хората на възраст от 20 до 39 години, каза СЗО.

Пиенето е свързано с редица здравословни проблеми, включително цироза на черния дроб и някои видове рак. От всички смъртни случаи, причинени от него през 2019 г., докладът установи, че приблизително 1,6 милиона са от незаразни болести. От тях 474 000 са от сърдечно-съдови заболявания, 401 000 от рак и огромните 724 000 от наранявания, включително пътнотранспортни произшествия и самонараняване. Злоупотребата с алкохол също така прави хората по-податливи на инфекциозни заболявания като туберкулоза, ХИВ и пневмония, сочи докладът. Приблизително 209 милиона души са живели с алкохолна зависимост през 2019 г. – 3,7 процента от световното население.

Източник: Medical Xpress